Det är onsdag och bara några få dagar kvar innan Nicora Toshpulatova ska slå upp portarna till Habiba caféet i helt nya lokaler efter att ha huserat längre bort på Skönbergagatan (gamla Bomans tobak) i över fyra år. Skönbergagatan 10, den nya adressen, kan med fog kallas för klassisk café-mark – här låg välkända Docks konditori som var fiket som gällde på 50 och 60-talen.
Men nu – på onsdagen – pågår arbetet för fullt för att få det i ordning till öppnandet. Det är fortfarande mycket som måste göras och Nicora verkar ha ett finger med i det mesta.
– Det kommer att vara en blandning av stilar här; jag är spontan så det kommer att gå att se min personlighet i caféet, precis som man kan tänka sig vilken person du är om man vet vilken bil du kör, skrattar Nicora och pekar på en mängd stolar.
– Jag köpte in de här med ljusgrön klädsel men såg sedan att det inte blev bra så jag bytte till zebrafärgat tyg.
Nicora Toshpulatova kom till Sverige från Uzbekistan, närmare bestämt Samarkand, för tio år sedan. Nu har hon bott i Söderköping de senaste fyra åren och har bra koll på vilka klassiska café-lokaler Habiba nu flyttar till.
– Ja, jag har sett bilder från Docks med den där jukeboxen, jag blev helt sjuk när jag såg den och vill ha en sådan här. Men det kan vara svårt att få tag i, tror Nicora Toshpulatova som också pratat med de ursprungliga ägarna till det gamla konditoriet.
Hon sprudlar av idéer och har nog lite svårt med den svenska byråkratin, allt måste dras igenom nämnder och godkännas i flera steg vilket kan vara påfrestande för någon som vill se saker hända och är full av uppslag om hur Skönbergagatan skulle kunna bli roligare, mer attraktiv.
– Jag skulle till exempel vilja måla i gult utanför entrén, det måste synas att det är ett café. Men då måste vi ha godkännande från kommunen, berättar Nicora och visar en bild som gett henne inspiration till just denna idé.
Hon öppnar alltså precis lagom till sommarsäsongen men säger att caféet inte är så beroende av turismen.
– Vi har inte så stor skillnad på sommar och vinter, det kommer mycket kunder även på vintersäsongen, berättar Nicora Toshpulatova som ser fram emot nyöppnandet:
– Det är jättebra med det större köket och dessutom blir det betydligt fler sittplatser. Nu kommer vi att kunna ha 45 platser inne och kanske 30 utomhus.
Sedan fredagen är Habiba alltså på banan igen.