Det var i oktober 2014 som kommunstyrelsen beslutade att göra en översyn av kommunens råd och rådgivande organ. Utgångspunkten bakom detta är att råden ska inhämta synpunkter från medborgare och organisationer, dessa ska sedan politiken omsätta i konkreta policyförändringar.
Nu har kommunfullmäktige tillsatt sex nya rådgivande organ: Stadsutvecklingsråd, Landsbygdsråd, Näringslivs/arbetsmarknadsråd, Äldreråd, Skolutvecklingsråd samt Tillgänglighetsråd. I samband med detta avslutas de råd som förut funnits och deras verksamhet förs över till de nya råden alternativt avvecklas. De olika råden ska också ha en tydlig koppling till konkreta styrdokument, till exempel är Äldrerådet kopplat till äldreplanen och den kommunala värdighetsgarantin.
De nya råden ska ledas av förtroendevalda från både majoriteten och oppositionen och innehålla representanter från föreningar och allmänhet, i det senare fallet tre personer.
– Anledningen till det här är dels att vi vill vitalisera arbetet i råden och också släppa in allmänheten, sedan vill vi också ge råden en tydligare roll och en tydligare koppling till fullmäktige, berättar Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.
Är man intresserad att sitta som representant för allmänheten ska man lämna in en intresseanmälan före 10 april, antingen på Infokontoret i Stinsen eller via kommunens hemsida. Föreningar inom de olika intresseområdena kommer att kontaktas av kommunen.
– Sedan får vi se hur stort intresset är att vara med i råden, det är ju inte hugget i sten att det måste vara just tre representanter, det kan ju vara fyra också, säger Mattias Ravander som tillägger att representanterna ska sitta i perioder om två år för kontinuitetens skull.
Han kommer själv att sitta i Näringslivs/arbetsmarknadsrådet, Äldrerådet och Skolutvecklingsrådet, i de tre övriga råden representeras kommunen av Yvonne Persson (M), kommunalråd.
– Det blir ju lite som medborgarpaneler där allmänheten har en kanal direkt in, sedan kommer varje råd att få 45 minuter i fullmäktige till sitt förfogande varje år som man själv får bestämma hur man lägger upp. Sedan ska varje råd lämna en årlig rapport som vi tar tillbaka in i organisationen, påpekar Mattias Ravander.
Råden ska sammanträda vid behov men minst tre gånger per år. Samtliga deltagare får ersättning för förlorad arbetsinkomst och dessutom ett sammanträdesarvode.