På fredagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att avskaffa sig själv som ett led i en ny politisk organisation.
– För det första vill vi renodla kommunstyrelsens (ks) ansvarsområden, Enligt detta förslag ska ks endast ansvara för t ex ekonomin, personal och översiktsplaner för ett mer övergripande och långsiktigt tänkande, säger Mattias Ravander (S), blivande kommunalråd.
Det som förut skötts av ks kommer att fördelas på andra nämnder. Barn- och ungdomsnämnden samt socialnämnden kommer i stort sett att vara opåverkade.
Bygg- och miljönämnden blir istället samhällsbyggnadsnämnd och här kommer, förutom bygglov och miljöskydd som nu, även till exempel räddningstjänst, trafikfrågor samt natur- och miljöfrågor ligga. Man ökar antalet ledamöter från nio till 11 ordinarie.
Tekniska nämnden upphör för att ersättas av en servicenämnd. Här samsas till exempel VA, bredband, idrott och fritid med kultur, biblioteket, Medeltidscentrum och Turistbyrån.
– Denna nämnd ska ha ett servicefokus och vara en tjänsteleverantör, säger Ravander.
Man gör även vissa ändringar vad gäller arbetsformerna.
– Vi kommer att ta bort alla arbetsutskott, istället ska varje nämnd ha informationsmöten en vecka innan ordinarie nämndmöte, säger Yvonne Persson (M).
– På dessa möten ska samtliga ledamöter vara med, vi hoppas att det kan leda till att det blir roligare att vara ledamot.
En annan förändring är att man bildar en politisk ledningsgrupp som består av samtliga nämnders ordföranden, kommunalråden, kommunfullmäktiges ordförande samt ramunderstadens ordförande, dessa ska träffas en gång i veckan.
Man öppnar också för att både ks och nämnderna ska ha möjlighet att hålla öppna möten för allmänheten när det är lämpligt.
Orsaken till förändringen är att kommunikationen inom organisationen inte fungerat helt optimalt.
– Vi hoppas att det här kan leda till att samtliga ledamöter blir bättre ambassadörer för besluten vi fattar eftersom strukturen mellan nämnderna blir öppnare, säger Mattias Ravander.
Man räknar med att beslut om den nya organisationen kan tas på fullmäktigemötet den 5 november för att sedan genomföras vid årsskiftet. Organisationsförändringen ska följas upp 2016 samt 2018 men fullmäktiges demokratiberedning ska hålla ett öga på utvecklingen från början. Antalet personal på tjänstemannasidan ska heller inte påverkas.
– Det här är inte för att spara pengar utan för att säkerställa kvalitén, säger Yvonne Persson.