Det var i slutet av 2013 som Söderköping vind AB ansökte om att få uppföra en vindkraftpark bestående av sammanlagt 23 vindkraftverk inom ett område i Söderköpings- samt Valdemarsviks kommuner.
Både Valdemarsviks- samt Söderköpings kommuner tillstyrkte ansökan men den avslogs i slutet av 2014 av Länsstyrelsen Östergötland (miljöprövningsdelegationen) efter att man mottagit yttranden från en rad instanser. Argumenten var då att havsörnar riskerade att skadas samt att riksintressen i skärgården kunde hotas.
I oktober 2015 återkom så denna ansökan till Länsstyrelsen Östergötland efter att en överklagan gått igenom.
– Vi överklagade till Miljödomstolen som undanröjde domen och nu har skickat tillbaks ärendet till länsstyrelsen, säger Jacob Falkman, vd i Söderköping vind AB som berättar att man i samband med överklagan skalade ner antalet vindkraftverk från 23 till elva.
– Efter fågelinventeringar vi gjort under 2015 har vi kommit fram till att dessa elva verk ligger där havsörn inte flyger.
Den planerade lokaliseringen av vindkraftsparken är i Börrum och Gränsnäs-trakten i Söderköpings kommun samt i Björksätter och Fifalla i Valdemarsviks kommun. Det handlar alltså om elva olika koordinater och den maximala totalhöjden för vindkraftverken är 220 meter.
Länsstyrelsen har åter vänt sig till Söderköpings kommun för ett nytt yttrande, och därefter har ärendet beretts av miljökontoret samt samhällsbyggnadsnämnden. Miljökontoret konstaterade i sitt yttrande att det ”(...) kortsiktigt finns negativa konsekvenser för närmiljön men att vindkraft är positivt för miljön på lång sikt” och även samhällsbyggnadsnämnden har ställt sig positiv.
Nu har alltså kommunstyrelsen i Söderköping gett sitt slutliga svar: ”Söderköping vidhåller tidigare yttranden. Dessutom anser Söderköpings kommun att vindkraftsanläggningen får en ny karaktär, då parken minskar från 24 till 11 verk och att samtliga verk inte är samlade i samma utsträckning som tidigare.”. Valdemarsviks kommun har också uttalat sig positivt om parken vad gäller verken i Björksätter och Fifalla.
Tidigare har Försvarsmakten prövat frågan och deras utlåtande är också positivt vad gäller placeringen. Försvarsmakten påpekar emellertid att om positionerna flyttas mer än 30 meter eller om höjden ändras måste en ny remiss skickas till Försvarsmakten. Inte heller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har något att invända mot ansökan och Naturvårdsverket har avstått från att yttra sig.