Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny våg av bluffsamtal?

Ingegerd Edman i Mariehov fick ett bluffsamtal från någon som på engelska sade sig vara från "Microsoft"och ville hjälpa henne att ta bort virus från datorn.

Luras. Samtal från engelsktalande Microsoft-personal är i regel bluffsamtal med målet att tillskansa sig ditt kontonummer.

Luras. Samtal från engelsktalande Microsoft-personal är i regel bluffsamtal med målet att tillskansa sig ditt kontonummer.

Foto: Per Larsson / TT

SÖDERKÖPING2016-01-31 12:00

Denna sorts telefonbluff är inte ny, 2014 fick polisen in över 2.000 anmälningar från människor som blivit uppringda av en engelsktalande person som hävdade att denne ringde från datorföretaget Microsoft. Mot en avgift kan sedan "Microsoft-medarbetaren" ta bort ett virus som ens dator ska ha drabbats av.

Ingegerd Edman, boende i Mariehov utanför Söderköping råkade ut exakt för detta tillvägagångssätt i förra veckan.

– Ja, jag har också hört att fler än jag har drabbats, det verkar som om de har ändrat teknik också, säger Ingegerd Edman som beskriver förloppet.

– Det var en man som ringde upp och påstod att han var från Microsoft. Han sa på engelska: "du har allvarliga problem med datorn" men eftersom jag har hört talas om det sådana här samtal svarade jag att "det här är en bluff".

Det nya i tillvägagångssättet och som skiljer sig från tidigare fall är att personen i luren hävdade att han kunde bevisa att det var ett äkta samtal genom att ge henne ett telefonnummer för kontroll.

– Det var ett USA-nummer som jag naturligtvis inte ringde. Istället har jag ringt både till Microsoft och till polisen, enligt dem var det det första samtalet de hört om denna omgång. Jag gav också polisen telefonnumret jag fick, berättar Ingegerd Edman.

Hon har datorkunniga familjemedlemmar men så är det inte för alla.

– Om de lyckas lura en enda är det för mycket, jag tycker det är viktigt att det blir känt hur tillvägagångssättet är. Microsoft skulle aldrig ringa till kunder på det här sättet. Jag frågade också den falske Microsoftmedarbetaren varför han inte mejlade men då påstod han att min mejlbox var kapad, säger Ingegerd Edman.

I övrigt känns mycket igen i samtalet hon fick. Många har till exempel rapporterat om talad engelska med en indisk brytning.

– Ja, jag tyckte också att det fanns en indisk brytning, säger Ingegerd Edman som alltså menar att man ska vara vaksam i sådana här fall.

Målet med dessa samtal är ytterst att lura av pengar av den som tar emot samtalet. De vill ha ens kontouppgifter och går man med på att ge ut det så försvinner i regel stora summor pengar från detta. Polisen i Östergötland rekommenderar att man helt enkelt lägger på luren om man får denna sorts samtal.

Även Microsoft varnar på sin hemsida om denna sorts bluffsamtal. De ringer överhuvudtaget aldrig upp kunder på detta sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om