Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny skylt ger bättre service

En digitalskylt placerad vid resecentrum ska nu underlätta för Söderköpings resenärer efter Östgötatrafikens borttagande av tabellerna i somras.

Barbro Mellqvist, Camilla Ewerfält och Mikael Appelberg vid den nya digitala skylten som nu är igång utanför Stinsen.

Barbro Mellqvist, Camilla Ewerfält och Mikael Appelberg vid den nya digitala skylten som nu är igång utanför Stinsen.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-02-04 11:54

Det var strax för midsommar 2014 som Östgötatrafiken tog bort tidtabellerna från samtliga busshållplatser utan att kommunens företrädare, näringslivet eller personalen på infokontoret (som säljer biljetter) fick någon förvarning. Motivet Östgötatrafiken gav är att eftersom de så ofta ändrar i tidtabellerna är det svårt att hålla dem aktuella.

– Precis inför turistsäsongen hänvisades alla resenärer till appar och internet och där fanns bara information på svenska, säger Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare på kommunen.

Infokontoret inne på Stinsen som alltså sköter biljettförsäljning berördes i högsta grad av den förändringen.

– Vi har fått så mycket frågor av resenärer så vi har bistått med tidtabeller som vi kört ut själva. Det har varit många som ringt, speciellt äldre på landsbygden som är jätteosäkra när bussarna går och om tidtabellerna ändras, säger Camilla Ewerfält på Infokontoret.

Men nu har det alltså investerats i en digital busskylt ute vid resecentrum. Det är kommunens trafiksamordnare Mikael Appelberg som varit drivande i anskaffandet av denna.

– Jag har funderat länge och kollat kostnaden för en utomhusskärm som visade sig uppgå till 80 000 kronor exklusive montering, berättar Mikael Appelberg som lyckades omprioritera i sin budget så utrymme gavs att köpa skärmen.

Som det är nu visar den digitala skylten ren tidtabellstid, den tar alltså inte hänsyn till förseningar och tidsförskjutningar om inte Östgötatrafikens personal (som ansvarar för informationen som visas på skylten) knappar in detta.

– Men detta kommer att ändras framöver. Alla Östgötatrafikens fordon ska anslutas till fordonsdatorer som kommunicerar trådlöst till en central som i sin tur skickar ut informationen till de digitala skyltarna. Då kommer reell tid att visas, med förseningar och andra störningar, säger Mikael Appelberg.

Genomgående under vårt samtal vilar en kritik mot Östgötatrafikens agerande.

– Jag förstår att Östgötatrafiken inte vill tillhandahålla tidtabeller på alla hållplatser men man borde kunna ha det åtminstone vid knutpunkterna, säger Mikael Appelberg och pekar på Östra Ryds-korset som en sådan.

– I den bästa av världar borde det finnas en sådan här skylt också där men jag kan inte säga om det blir så eller när.

Med denna åtgärd så kan nu äntligen resenärerna se avgångstider och varifrån bussarna går.

– Man kan säga att det återigen är ett resecentrum, det är ju orimligt att inte kunna skaffa sig information om bussturerna på ett resecentrum oavsett tid på dygnet som det varit förut, fastslår Barbro Mellqvist.

Östgötatrafiken

AB Östgötatrafiken ägs av Region Östergötland. Region Östergötland beställer länets trafik av Östgötatrafiken och i samråd med länets kommuner arbetas trafikutbudet fram.

Östgötatrafiken upphandlar i sin tur trafiken som körs på entrepenad.

Det har bildats en trafiknämnd under regionfullmäktige som fullgör uppdraget som regional kollektivtrafikmyndighet.

Samråd kring kollektivtrafikfrågor sker med länets kommuner i två samrådsgrupper, en för tjänstemän och en för politiker.

Det var i o m den nya kollektivtrafiklagen från 2012 som ansvaret för kollektivtrafiken övergick till dåvarande landstinget, nu regionerna.

Kommunerna står för infrastrukturen, bland annat digitala skyltar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om