Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska kanalen få ett ansiktslyft

Den mest omfattande renoveringen sedan kanalen byggdes i 1800-talets början är nu i full gång. Projektet Göta kanal 2.0 har nu påbörjats med två större arbeten i Söderköping.

Slussarbete. Vid slussen i Kanalhamnen ska man täta botten och kanalsidorna.

Slussarbete. Vid slussen i Kanalhamnen ska man täta botten och kanalsidorna.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-02-18 08:30

Området runt Söderköping var kanske inte den bäst lämpade platsen för ett kanalbygge vilket har visat sig under årens lopp. Det handlar om ett instabilt område med djup lera som lett till olika problem med bland annat ras av kanter och slussläckage som Folkbladet tidigare skrivit om. Men efter att man gjort en stor inventering och därefter fått ett större pengatillskott från staten är nu projektet Göta kanal 2.0 igång.

– Med tanke på att beslutet kring finansieringen kom så sent som i oktober känns det fantastiskt att vi redan nu är igång med flermiljonsprojekt, säger Anders Donlau, VD på AB Göta kanalbolag.

De första delprojekten är alltså att täta Söderköpingsslussen samt göra olika markarbeten vid Mariehov, vilket sammanlagt beräknas kosta 15 miljoner kronor. Detta på grund av att hela området kring Söderköping alltså är instabilt och att underhåll och skötsel av kulvertar, diken och bigravar har blivit eftersatt.

– Inför arbetet har det gjorts omfattande mätningar, provborrningar och inläsning av arkivmaterial. Vi ökar säkerheten genom att skapa ett sätt att övervaka förändringar i området kring kanalen för att undvika instabila lägen, kommenterar Axel Hallin, geotekniker på Ramböll och konsult i projektet.

Vid arbetena vid slussen i Kanalhamnen kommer man (som Folkbladet skrivit om) att täta kanterna med jetpelare i betong som borras ner i marken. Dessutom kommer botten av slussen att tätas.

— Att använda sig av jetpelare är en beprövad teknik och kommer från början från Japan, men har aldrig tidigare använts längs Göta kanal, säger Axel Hallin.

Vid Mariehov sker en renovering för att förhindra ras och för att se till att vatten kan rinna bort från kanalen utan att påverka marken omkring. Jobben vid Söderköpingsslussen och Mariehov beräknas vara klara till att kanalen öppnar för säsongen den 6 maj men Anders Donlau har tidigare tillstått att det än en tajt tidsplanering på dessa projekt.

På plats vid Mariehovs sluss finns på tisdagen Uffe Larsson och Lucas Wering från Magnus Larsson Maskingrävningar som nu tätar en 160 meters sträcka mot Mariehovsslussen.

– Vi gräver upp ett nära två meter djupt och en meter brett dike och lägger duk och lekalera som är väldigt tät, säger Uffe Larsson som tillägger att leran hämtas från Vikbolandet.

– Sedan ska vi lägga grus över, på det här sättet ska det bli tätt från kanalen.

Erosionsskydden kommer att återställas och rensning av gamla bigravar, alltså diken på båda sidor av kanalen, kommer att ske. Man vill också i och med dessa arbeten se till att inte material glider ut i kanalen beroende på dålig stabilitet.

– Vi kommer lära oss enormt mycket av dessa två inledande projekt som sedan kommer ligga till grund för kommande renoveringar i vårt arbete med att bevara och ta ansvar för det kulturhistoriska byggnadsverket, avslutar Anders Donlau.

Regeringen har skjutit till 100 miljoner kronor under 2016 till nödvändiga upprustningar av kanalen. Totalt beräknas Göta kanal 2.0 kosta drygt en halv miljard under en femårsperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om