Nu står den där i korsningen E22 - Linköpingsvägen, den nya, efterlängtade räddningsstationen. Den har redan tagits i bruk av Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG); räddningsfordonen – bestående av tre brandbilar, ambulans och bandvagnar – kördes dit i slutet av augusti. På lördag får även allmänheten titta in i den nya byggnaden, då blir det invigning och öppet hus.
Anledningen till att det blev en ny räddningsstation är att den gamla, byggd på 1950-talet, var sliten och underdimensionerad. Dåvarande räddningschef Håkan Hagström är en av de som kämpat hårdast för detta bygge. Han gick i pension 2014 men har varit i de nya lokalerna och är nöjd med vad han sett.
– Det är ju väsensskilt från den gamla stationen och en jätteomställning för personalen till det bättre, bedömer han.
Det var andra gången som Håkan Hagström gick igenom processen med att driva frågan om ny räddningsstation. Han gjorde samma resa som räddningschef i Strömstad och kunde använda sig av dessa erfarenheter även i Söderköping.
– I Strömstad ritades den nya räddningsstationen av arkitekten Ingela Marberg som specialiserat sig på just detta område. Jag ville ha henne som arkitekt för en ny räddningsstation även i Söderköping och så blev det, säger Håkan Hagström som tillägger att hon ritat uppåt 23-30 stationer.
Hela den nya stationen är skräddarsydd för den nya organisation man gick in i vid årsskiftet 2014-2015: RTÖG.
– RTÖG har varit med i processen så stationen är helt anpassad, säger Håkan Hagström som också pekar på att placeringen är noga genomtänkt.
– I planerna för förbifarten är ju trafikplats nord tänkt att gå mellan Räddningsstationen och SM entrepenad så placeringen blir då perfekt för att snabbt komma ut på E22.
Håkan Hagström kommer att finnas på plats på lördag för att inviga stationen tillsammans med kommunalrådet Mattias Ravander (S) samt Gerd Aronsson (S), kommunfullmäktiges ordförande. Det kommer att bjudas på tal och bandklippning men också en mängd andra aktiviteter. Man kommer att kunna gå på rundtur i lokalerna och prova på att släcka en eld. Det ska också vara möjligt att fotografera sina småbarn i brandmannauniform.
– Det brukar vara stort intresse vid sådana här evenemang och kommer att bli roligt, säger Håkan Hagström som efter pensionen engagerat sig i ett mycket närliggande projekt, nämligen Brandkårsmuséet i Simonstorp.