Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nils lockas av rymden

Nils Holmqvist valde en gymnasielinje av det lite ovanligare slaget. Han sökte nämligen till rymdgymnasiet i Kiruna – och kom in.

Rymden nästa. I höst väntar ett äventyr på nordligare breddgrader för Nils Holmqvist som kommit in på Rymdgymnasiet.

Rymden nästa. I höst väntar ett äventyr på nordligare breddgrader för Nils Holmqvist som kommit in på Rymdgymnasiet.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-04-26 19:00

Nils Holmqvist bor i Valdemarsviks kommun men går på Waldorfskolan i Söderköping, han går ut nian om någon månad. Nu har Nils fått besked om gymnasiet och det visade att han kom in på linjen han vill gå: Rymdgymnasiet i Kiruna.

– Det finns två program: rymdvetenskapsprogrammet och rymdteknikprogrammet. Jag ska gå den rymdtekniska linjen, det är i grunden teknikprogrammet men med inriktning rymd, berättar Nils Holmqvist som bland mycket annat kommer att få tillverka en egen krutraket och skicka upp en stratosfärballong enligt kursplanen.

Rymdgymnasiet är en friskola med tätt samarbete med de rymdaktörer som är etablerade i Kiruna, som till exempel Esrange space center och European space agency (ESA). Det var heller ingen impulschansning att söka till Rymdgymnasiet från Nils sida utan noga övervägt.

– Jag åkte dit och hälsade på och tittade på skolan innan jag sökte, det verkade bra och de som gick där såg ut att gå in för det. Det verkar också vara väldigt bra sammanhållning med ganska få elever och alla från olika delar av Sverige, säger Nils Holmqvist.

Är det inte lite läskigt att flytta iväg så långt som 16-åring?

– Nej, jag tycker inte det och det går ganska snabbt att resa, om man åker tåg till Stockholm och så flyger till Kiruna tar det kanske fyra timmar. Jag ska bo i elevhemmet på en folkhögskola i närheten första året men har redan ställt mig i bostadskö för en riktig lägenhet, det ska bli ganska skönt att klara mig själv, skrattar Nils och förklarar att trots läget är det kö till lägenheter tack vare gruvdriften och så rymdverksamheten.

Med tanke på avståndet – På landsväg är det drygt 140 mil från Söderköping – så lär det knappast bli fråga om veckopendling hem men Rymdgymnasiet har tagit viss hänsyn till sitt geografiska läge i schemaläggningen.

– Jag kommer inte att kunna åka hem varje helg, det kostar för mycket, men de har schemalagt en vecka hemmastudier i anslutning till höstlovet och påsklovet så då får man två veckor sammanhängande hemma, säger Nils Holmqvist.

Orsaken till att han sökte denna linje är egentligen ganska självklar.

– Jag är intresserad av rymden, det har jag nog alltid varit, funderar Nils som hoppas att han efter de tre åren på Rymdgymnasiet kan gå vidare på den utstakade banan.

– Det vore roligt om man kunde jobba som pilot eller som nån sorts ingenjör.

I höst börjar alltså äventyret för Nils – däruppe, norr om polcirkeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om