Det var våren 2009 som en kartläggning utfördes på uppdrag av Lokala samverkansgruppen. Man ville se hur behovet av extra stöd för arbetslösa unga vuxna mellan 18 och 29 år såg ut. Där kunde man utläsa att 20 till 25 ungdomar i kommunen hade dessa behov.
I maj 2010 drog så projektet Navigator igång. Viktoria Holst projektanställdes och satte igång verksamheten som riktar sig mot unga vuxna som uppbär offentlig försörjning och som inte klarar av att bli självförsörjande med hjälp av ordinarie insatser. Målet är alltså att stötta deltagarna att komma i egen försörjning eller hjälpa dem att navigera till rätt insatser och verksamheter som senare kan leda till egen försörjning.
Viktoria Holst och Jenny Pettersson (också projektanställd) höll igår frukostträff på logen Vidar för att beskriva verksamheten för de c a 25 politiker och andra knutna till olika myndigheter i Söderköping som deltog. Projektledarna summerade också de intryck de fått under projektets gång.
Fler män-Till och med november har vi haft 21 deltagare och av dessa är 16 mellan 19 och 23 år så det är ganska unga människor i projektet och en ganska spretig grupp, berättade Viktoria och visade på några tendenser som går att utläsa ur materialet.
Bland annat att det är betydligt fler män (15) än kvinnor(6). Av deltagarna har hela 14 stycken oavslutat gymnasium bakom sig och åtminstone 16 har haft problem i skolgången. Åtta har haft kontakt med Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) under uppväxten. Men flertalet har fallit mellan myndigheternas stolar efter skolan.
-Jag trodde att deltagarna skulle ha fler fortsatta kontakter med myndigheterna än vad de hade och som vi anser att de hade behövt, konstaterade Jenny Pettersson.
En sak som också togs upp var dataspelandet som är ganska vanligt, inte minst hos männen. Det poängterades att dataspelande i sig själv inte skapar problem men att spelandet kan vara ett sätt att hantera en underliggande problematik av t ex svårigheter med sociala kontakter.
BoendetEn viktig fråga som de märkt hos projektets deltagare är boendet. Många bor hemma och behöver hjälp att skaffa ett eget boende, det kan i många fall förbättra situationen och underlätta arbetssökandet.
Några framgångsfaktorer har de kunnat konstatera: det finns ingen begränsad deltagartid. Lättillgängligheten är också en fördel samt att miljön man träffas i är ?vänlig? och att man får en annan roll till projektets deltagare.
-Vi har t ex ingen telefontid utan har en del luft i schemat så att vi kan vara flexibla i våra kontakter och vara anträffbara, berättade Viktoria som tillade att det är en viktig roll man har där man har helt andra möjligheter än andra myndigheter att följa upp deltagarna och få en tätare kontakt.
Navigatorprojektet är lokaliserat till flygeln på Nyströmska skolan och har nu förlängts till maj 2013. Man jobbar mot kommunen, arbetsförmedlingen, Landstinget och Försäkringskassan. Projektet drivs av kommunen med finansiering från samordningsförbundet Östra Östergötland (Norrköpings- , Valdemarsviks- samt Söderköpings kommuner plus arbetsförmedlingen, Landstinget och Försäkringskassan).