Första mötet med det nystartade näringslivsrådet ägde i onsdags rum i kommunhuset i Söderköping. I detta råd finns tjänstemän, politiker samt företagare representerade, sammanlagt 12 personer, denna dag är nio närvarande.
– Vi behöver stärka samverkan mellan näringslivet och kommunen, det här rådet är ett verktyg, säger Magnus Berge (C), kommunstyrelsens ordförande.
Susanne Sandlund, kommunchef, berättar att den nya näringslivsstrategin togs för två år sedan och i den är ett näringslivsråd en del.
– Genom dialog och kommunikation vill vi förbättra företagsklimatet i Söderköpings kommun, säger hon och tillägger att de tre nyckelområdena är samverkan, engagemang samt lösningsorientering.
Stig Eriksson, ägare till Söderköpings brunn, ser en tydlig förbättringspunkt.
– Det är vad företagare förespråkar över hela länet, det ska vara enklare att driva företag. Det får inte vara för mycket regelkrångel, säger han och betonar vikten av snabba beslut vad gäller till exempel bygglov.
Mattias Ravander (S), oppositionsråd kan hålla med om att politiker kan krångla till det onödigt mycket ibland.
– Men vi har inte bara ett ansvar för företagarna utan ska också tillvarata medborgarnas intresse.
I dagarna presenterade svenskt näringsliv sin företagarranking baserad på enkäter, här framkom att Söderköping fortsätter sin kräftgång från de senaste åren. Man dalar med 47 placeringar från förra året bland Sveriges kommuner till plats 211. Samtidigt visar statistik från SCB samt UC (Upplysningscentralen) att Söderköping i ren företagarstatistik placerar sig betydligt bättre. Det är alltså en skillnad på upplevelse och utfall.
– En viktig del i att vända trenden är just dialogdelen men det är också viktigt att vi är tydliga mot företagarna i vad vi inte kan göra, säger Susanne Sandlund.
Man kommer att hålla åtta, nio möten per år och resultaten kommer att finnas tillgängliga på den kommande nya hemsidan.
– Det är viktigt med öppenhet, betonar Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare och får medhåll runt bordet.