Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nära miljon till blåmusselodling

Nu har Länsstyrelsen Östergötland presenterat 2015 års beviljade LOVA-projekt. Bland dessa finns stöd till musselodling i S:t Anna skärgård.

Projektledare. Mats Emilsson har förut provat musselodling i liten skala. Nu ska han fungera som projektledare för en större odling.

Projektledare. Mats Emilsson har förut provat musselodling i liten skala. Nu ska han fungera som projektledare för en större odling.

Foto: Gabriella Nilsson

SÖDERKÖPING2015-04-19 13:01

Länsstyrelsen i östergötland har nu presenterat de åtta nya projekt som får del av 2015 års bidrag för lokala vattenvårdsprojekt (LOVA). Sammanlagt delar dessa på cirka 4 miljoner kronor medan 2 miljoner går till tidigare startade projekt.

Bland dessa finns ett blåmusselodlingsprojekt i S:t Anna skärgård som tilldelas 862 000 kronor. Bakom detta projekt står den ideella föreningen Vattenbrukscentrum Öst (VCO).

– Det här blir en större förstudie av musselodling i Östersjön där vi kan mäta vinster och effekter i musselodlingens närområde, säger Anders Kiessling, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och medlem i VCO.

En viktig aspekt av musselodling är att musslor binder näringsämnen som kväve och fosfor, något som Östersjön och Slätbaken är i stort behov av med tanke på övergödningen. En del av projektet är att undersöka vilken reningseffekt musselodling har på närmiljön och i vilken typ av områden de passar och fungerar optimalt. Det kommer också att göras mätningar i närområdet innan och under projektets gång med tanke på de ämnen musslor ger ifrån sig.

Nästa steg är att skörda musslorna och tanken är att de då ska malas till musselmjöl som kan fungera som djurfoder till exempel för grisar eller fiskar. Detta måste dock undersökas bättre vad gäller Östersjömusslorna innan det kan bli verklighet.

– Man måste se upp med vissa toxiner hos musslorna, nu är inte just mätningar av toxiner en del av detta projekt, säger Anders Kiessling.

Går allt som tänkt och mätningarna slår väl ut kan musselodling bli en kompletterande verksamhet för boende i skärgården samtidigt som man förbättrar vattenmiljön.

Anna Jacobson är landsbygdsutvecklare på Region Östergötland och nybliven styrelseledamot i VCO.

– De här LOVA-pengarna är mer tänkta att vara till själva investeringen, att sätta en odling i vattnet, berättar Anna Jacobson som tillägger att man också sänt in en ansökan till Östersjöprogrammet (ett samarbetsprogram mellan elva länder inom ramen för EU), det handlar då om ett större samarbetsprojekt där flera länder kring Östersjön deltar:

– Detta blir en pilotodling till det större projektet.

Som projektledare för musselodlingen kommer S:t Anna-bon Mats Emilsson att fungera.

LOVA

Bidrag till lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) har delats ut sedan 2009 på ett initiativ av dåvarande regering.

LOVA-bidragets syfte är att få fram lokala åtgärder som förbättrar havsmiljön genom att minska belastningen av näringsämnen.

Kommuner och ideella organisationer kan ansöka om LOVA-bidrag.

Totalt har Östergötlands län under åren 2009-2014 delat ut drygt 36 miljoner kronor, för 70 st projekt, till kommuner och föreningar med syfte att minska övergödningen i våra kustvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om