Möten för ökat boendeinflytande

På torsdagen var det åter dags för ett "BIK-möte" i Ramunderstadens lokaler i Husby backe. Det handlar om medinflytande för hyresgäster i de olika områdena.

Annelis Karlsson och Ann-Britt Franzén för anteckningar.

Annelis Karlsson och Ann-Britt Franzén för anteckningar.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-09-11 12:00

På torsdagen äger det rum ett BIK-möte (boendeinflytande-kommitté) som hyresvärden Ramunderstaden anordnar fyra gånger per år och så har gjort i ett tiotal år. Här finns Carina Johansson från Hyresgästföreningen centralt tillsammans med husombud och lokala områdesrepresentanter för Hyresgästföreningen.

Det handlar alltså om möten som ska fungera som en samtalsplattform mellan Ramunderstaden och de hyresgästerna.

– Det här är ett jättebra sätt att få feedback och synpunkter på vår förvaltning av fastigheterna så att vi ser att det fungerar, säger Niklas Jensen, fastighetschef på Ramunderstaden.

Mötet börjar med en kopp kaffe och så berättar ombuden för Folkbladet hur de ser på dessa möten.

– Vi är lyhörda för vad hyresgästerna i vårt område berättar och tycker och så tar vi upp det med hyresvärden på mötena, säger Bernt Cederholm, ombud för Husby backe.

– Det är ju inte enskilda lägenhetsfrågor vi lyfter utan mer allmänt, det kan handla om parkeringar, gräsmattor och annat.

De verkar alla vara överens om att det här med möten är en bra ordning men det är inte bara ros.

– Jag vet inte om saker blir åtgärdade snabbare med dessa möten, jag tycker att en del saker kan ta lång tid i alla fall, säger Ann-Britt Franzén, husombud för Kullborg/Alboga.

Ombuden jobbar ideellt och tycker kanske också att de kunde få någon uppmuntran ibland.

– Det är ganska mycket som ligger på vårt bord så ibland blir det lite tungt, ett julkort eller något vore välkommet, säger Gun Calner, ombud för Husby backe.

Samtidigt finns mycket positivt att säga.

– Vi arrangerar ju till exempel resor i våra områden, subventionerade av Ramunderstaden, där alla hyresgäster har möjlighet att åka med. Det har varit två resor hittills, till Stockholm och till Kolmården, säger Peter Andersson, ombud för Husby backe, och tillägger att det brukar vara fulla bussar.

Niklas Jensen menar att man inte alltid kan vara överens om allting.

– Men det som är så bra är att vi får höra vad ni tycker och tänker, sedan kan vi inte alltid fixa det inom önskad tid. Det är värt oerhört mycket med engagerade människor i bostadsområdena.

Carina Johansson är förhandlare från Hyresgästföreningen för Söderköping, Norrköping och Finspång.

– Min roll här är att lyssna av och höra vad som händer ute i lokalföreningarna, till exempel om man fått löften som inte hållits och så ska hyran höjas. Det är bra att ha med sig sådant i hyresförhandlingarna, säger Carina Johansson.

Så är kaffet urdrucket, nu tar man så ett varv runt bordet för att få synpunkter från samtliga ombuden. Mötet är igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om