Anna Ekström gjorde tre besök i Östergötland under fredagen, varav Söderköping och Nyströmska var det sista stoppet. Efter en snabb guidning på skolan blev det tid för ett samtal med lärare, elever och lokala politiker. Många ämnen avhandlades men mycket kretsade kring hur man ska göra för att få fler intresserade av att gå yrkesprogram och på så sätt få en bättre matchning mot arbetsmarknaden. Synnöve Lindberg, som jobbat i 35 år som vårdare/undersköterska och nu vid 59 års ålder satt sig i skolbänken, menade att en satsning på bättre handledning under praktiken är nödvändig.
– När personalen måste sköta sitt vanliga jobb och samtidigt handleda så uppstår en konflikt, och det märker eleven. De söker sig bort sen för att de upplever jobbet som för stressigt.
Hennes förslag är det ska finnas handledare som är bortkopplade från den vanliga verksamheten och som till exempel kan stötta nyanlända som behöver mycket praktik för att lära sig yrket.
– Man ska kunna känna lugn som handledare och det gör man inte om man ska ha två yrkesroller samtidigt.
Anna Ekström tyckte att det var en bra idé.
– Det stora hindret är ju bristen på personal inom vården. Lärlingsutbildningen som vi har är bra, men det tar tid att bygga upp. Jag tar med mig det du säger.
På Anna Ekströms fråga om hur man ska göra yrkesprogrammen på gymnasiet mer attraktiva hade Synnöve också ett svar.
– Jag skulle vilja att man kan visa en tydlig stege och se till att inga dörrar stängs. Om man misslyckas på gymnasiet ska det inte ta stopp utan de ska finnas fler möjligheter.