Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljonbelopp till slottsruin

En miljon till upprustning av Stegeborgs slottsruin, det tilldelas nu Länsstyrelsen i Östergötland av Riksantikvarieämbetet.

Vakttorn. I åtskilliga sekel har Stegeborgstornet vakat över Slätbaken.

Vakttorn. I åtskilliga sekel har Stegeborgstornet vakat över Slätbaken.

Foto: Gabriella Nilsson

SÖDERKÖPING2015-01-30 12:27

Det var våren 2014 som man upptäckte att delar av slottsmuren på Stegeborgs slottsruin började släppa och stora stenar rasade ner. Det rörde sig om det yttre skalet på den norra muren och det omfattade var en yta på cirka 55 kvadratmeter. Länsstyrelsen i Östergötland tog då beslutet att hindra utvecklingen genom att under hösten staga upp muren runt raset med nio meter höga stålbalkar för att förhindra ytterligare ras. Dessa åtgärder var dock bara i väntan på en mer omfattande restaurering som ska äga rum efter vintern.

Nu har Riksantikvarieämbetet fördelat årets anslag till kulturmiljövård och här finns ruinen med. Länsstyrelsen i Östergötlands län tilldelas totalt 1 060 000 kronor "för extraordinära kostnader" för Stegeborgs slottsruin.

– Det är inte riktigt så mycket pengar som vi sökt, vår budget för återuppförandet av muren är cirka 3,6 miljoner och åtgärderna vi gjorde förra året kostade 2,3 miljoner, berättar Mattias Schönbeck, antikvarie på Länsstyrelsen i Östergötland som tillägger att man har möjlighet att göra en ny ansökan till halvårsskiftet i sommar.

Arbetet med restaureringen kommer att påbörjas så snart vädret tillåter.

– Det ska tas hem offerter och upphandlas, sedan bör arbetet komma igång kanske till maj. Det viktiga är att det blir tillräckligt varmt eftersom bruket vi använder inte tål kyla, betonar Mattias Schönbeck.

Han tycker ändå att ruinen stått sig förvånansvärt bra med tanke på åldern, murarna byggdes på 1400-talet.

– Sedan slutet av 1600-talet har slottet stått öde och förfallit och på 1730-talet användes den som stentäkt, man tog tegel som skulle användas till Stockholms slott men också till ett kronomagasin i Norrköping, berättar Mattias Schönbeck som tillägger att det inte bara var tegel man lade beslag på vid denna tid.

– Man tog också dopfunten från slottskapellet och skänkte denna till Hedvigs kyrka i Norrköping, den är fortfarande kvar där.

Landshövding Erik Gammal Ehrenkrona bestämde också att tornet skulle få stå kvar. På 1900-talet gjordes så flera renoveringar. 1943-55 konserverades ruinen för 130 000 kr av samvetsömma (vapenfria) soldater. Sedan gjordes ytterligare en renovering i början av 1990-talet där man utförde en omfattande fogkomplettering med romancement och luftkalk.

Nu är det alltså snart dags att göra ytterligare en insats för att bevara de gamla murarna som stått där sedan 1400-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om