Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medeltiden i en ny app

Nu kommer den interaktiva installationen om Ylva och Toste att släppas som app till surfplattor. Men i appen finns också några nya funktioner som till exempel ett quiz med medeltidsfrågor.

Söderköping då. En medeltida vy från appen som nu skapats från den installation som visades förra året på Stinsen.

Söderköping då. En medeltida vy från appen som nu skapats från den installation som visades förra året på Stinsen.

Foto: Från appen

SÖDERKÖPING2016-06-15 08:00

Det var runt årsskiftet 2013-2014 tog projektet "Installationen Ylva och Toste" fart ordentligt. Det handlade om att från scratch skapa en interaktiv installation med medeltidstema. Denna arbetades fram av illustratören Mimmi Tollerup och överfördes sedan till den digitala världen av programmeraren Elias Furenhed. Till sin hjälp hade Mimmi Tollerup barn från FUB, särskolan, Sofies gård och Vetenskaparna som alla aktivt varit med och utformat spelet.

Själva spelet handlar om barnen Ylva och Toste som lever i 1200-talets Söderköping och som man ska hjälpa utföra olika uppdrag. För ungefär ett år sedan hade man vernissage för installationen på Stinsen som fungerar så att spelkaraktärerna styrds av spelarens kroppsrörelser framför en tre gånger fem meter stor skärm. Installationen fanns på Stinsen fram till och med i augusti men nu tar man konceptet vidare för att göra det tillgängligt för fler.

– Det är det digitala företaget Effekt by Gaia som har gjort om spelet så att det ska passa i en app, berättar Monica Stangel Löfvall på Medeltidscentrum som varit med på installationens hela resa.

– Det är samma material i appen som det var i installationen men vi har lagt till tre delar: en fakta del som heter "Upptäck", ett quiz och så en berättelse som slutar med en liten cliffhanger. Det är tänkt att det ska sätta igång fantasin för barnen så de kan rita och så får man gärna skicka in resultatet till oss, säger Monica Stangel Löfvall.

Arvsfonden har stöttat projektet ekonomiskt från början och det gäller även appen, i och med detta avslutas projektet. Själva appen kommer att vara gratis och finns både till Android och iOS. Den är gjord för surfplattor eftersom det blir lite för småplottrigt i en mobil.

– Det är klart att i ärlighetens namn gjorde den sig bättre i storformat eftersom den var utformad för det men det här gör vi för att öka tillgängligheten. Jag tror att den kan bli jätterolig för barn, bedömer Monica Stangel Löfvall.

Appen kommer att finnas tillgänglig åtminstone till innan midsommar och sammanfaller i tid med att kommunen installerar gratis wifi (trådlös nätuppkoppling) på Rådhustorget samt Hagatorget.

Så turister kan alltså sitta med gratis wifi och spela Ylva o Toste-appen på torgen i sommar?

– Ja, det blir ju perfekt, skrattar Monica Stangel Löfvall.

Ylva och Toste

"Installationen Ylva och Toste" är ett projekt som Medeltidscentrum drivit med medel från Arvsfonden: 500 000 kronor.

Spelets utgångspunkt är två barn, Ylva och Toste, som levde på 1200-talet i det medeltida Söderköping.

Installationen har tagits fram i samarbete med FUB (Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna), Särskolan, Sofies gård och Vetenskaparna och har målgruppen 6-12 år.

Illustrationerna har gjorts av Mimmi Tollerup och programmerats av Elias Furenhed.

Appen består av spel, quiz, berättelse och en faktadel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om