Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Måste finnas synliga vuxna"

När Christina blev utsatt för ett rån reagerade hon inte riktigt som rånarna tänkt sig. ”Jag blev inte rädd utan snarare arg”, berättar Christina Wernersson för Folkbladet.

Brottsplatsen. Det var vid busskuren vid Margaretagatan som rånet inträffade på tisdagskvällen.

Brottsplatsen. Det var vid busskuren vid Margaretagatan som rånet inträffade på tisdagskvällen.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-09-21 18:30

Christina Wernersson gick alltså av bussen i tisdagskväll och blev då utsatt för ett personrån av tre unga män. Men rånet utvecklades nog inte som de tre hade tänkt sig som vi kan läsa i artikeln bredvid.

– Jag jobbar mycket med säkerhet på olika musikfestivaler och är van att känna av situationer och gå in och agera utifrån dom, berättar Christina Wernersson för Folkbladet på onsdagen.

Efter att de krävt hennes mobil och pengar drog en kille i en av hennes påsar och dessutom fick hon en spark över höften, men då reagerade Christina på ett sätt som nog inte alla hade gjort.

– De gick på fel person! Jag blev arg och då blir jag iskall. I en av påsarna hade jag en kattklösbräda som jag köpt så jag tog upp den och slog till killen så hans keps flög iväg, säger Christina Wernersson.

Då sprang killarna iväg med hennes påse i riktning mot Ramunderskolan.

– Jag gick hem och där ringde jag polisen men eftersom jag ringde 114 14 satt jag i kö innan jag kunde lämna anmälan, jag ringde inte 112 för det var ju inte frågan om liv eller död i det läget. De frågade om jag kunde identifiera rånarna vid en lineup och jag sa ja eftersom mitt minne för ansikten är bra, berättar Christina Wernersson som trots att hon inte blivit rädd haft svårt att sova, något som inte direkt är förvånande efter en sådan här händelse.

Hon mår bra idag (även om hon har lite ont i en axel) men tycker att det känns konstigt att man lade ner utredningen på stående fot även om det var en stund efter rånet.

– Det känns ju lite absurt. Jag tror tyvärr att gängse syn nu är att ingenting händer om man anmäler, samhällsklimatet har ändrats ganska mycket på senare tid. Hade det här hänt för 30 år sedan hade det säkert varit ett antal polisbilar på plats, tror Christina Wernersson.

– Man undrar ju vad det handlar om att det händer såna här saker nu. Ungdomar som inte har något att göra? Droger?

Anledningen att hon blev påhoppad var antagligen att det är ganska mörkt och folktomt på platsen och att hon var ensam kvinna. Christina Wernersson har sin uppfattning klar vad samhället kan göra för att förebygga sådant här.

– Jag tror att det måste finnas vuxna synliga, det kan vara poliser som syns i samhället men om nu de har dåligt med pengar så skulle nattvandrare göra stor nytta. Ställer många upp så skulle det inte behöva bli så jobbigt för var och en. Synlighet skulle förhindra väldigt många brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om