Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mariehov i fullmäktige

Kommunfullmäktige tog beslut att försälja delar av Mariehov men oppositionen reserverade sig. Diskussionen kom emellertid att handla mycket om förbifarten.

De röda, gröna och blåa områdena till höger på bilden behåll. Resten av mariehovsområdet ska säljas.

De röda, gröna och blåa områdena till höger på bilden behåll. Resten av mariehovsområdet ska säljas.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-10-06 08:00

Under kommunfullmäktigemötet förra onsdagen togs frågan om försäljning av delar av Mariehovsområdet upp till beslut. Detta ledde till en diskussion som även involverade den kommande förbifarten samt även kanalpassagen. Det förslag som kommunstyrelsen står bakom är som lyder: "Mark och byggnader utöver de områden som benämns som Grindtorp, Vargbacken och Duvkullarna ska försäljas.".

Inga-Lill Östlund (FP) öppnade debatten med att rada upp de områden där byggplaner rivits upp i och med den nya majoriteten.

– Det blir inte bostäder på Bergaskolan, boendet i Brunnsparken revs upp och nu också Mariehov. Vi tycker att man ska förtäta men det behövs fler bostäder, sa Inga-Lill Östlund som gjorde ett ändringsyrkande till förslaget.

– Jag vill ändra "ska" till "kan", det ger mer möjligheter för oss.

Både Yvonne Persson (M) och Meta Berghauser Pont (MP) från majoriteten gick i svaromål och stödde naturligtvis kommunstyrelsens förslag.

– Vi vill förtäta staden och bygga öster om den nya förbifartssträckningen. Vi har mark för bostadsbyggande eller som detaljplaneras i bland annat Alboga, Fullerstad och Kolstad; den mark som är färdig för detaljplaneläggning motsvarar ett bostadsbehov på 89 nya bostäder per år till 2030, påpekade Yvonne Persson som tillade att det alltså finns plats för att bygga.

Just det att man vill undvika att bygga väster om förbifarten fick Magnus Berge (C) att gå upp i talarstolen.

– Jag studsade till när jag hörde detta. När S bytte fot för en västlig förbifart för 15 år sedan varnade vi i C för just barriäreffekterna och att detta kunde försvåra för stadens utveckling, sa Berge som ställde två frågor.

– I det nya förslaget från Trafikverket har jag noterat att man tagit bort den lokalgata som var planerad att gå där den nuvarande E22 går och med en bro. Bron var ju central för att få kontakten mot Mariehov och ska trafiken från Mariehov gå via nya E22 är det enligt min mening feltänkt. Hur tänker ni?

En fråga ställdes också särskilt till Miljöpartiet.

– Ni har ju applåderat det kollektivtrafikstråk vi tillsammans med Norrköping har planerat för som ska gå genom Mariehovsområdet, nu ska vi sätta en barriär vid kanalen och E22. Det område som ligger kloss mot kollektivtrafikstråket ska säljas, hur tänker man då?, frågade Magnus Berge.

Mattias Ravander (S) gick i svaromål.

– Innan vi byggt färdigt innanför E22 finns det ingen anledning att bygga utanför. Vad gäller kanalpassagen är den inte färdigförhandlad men oavsett om det blir akvedukt eller ny bro tas den gamla bron bort, istället har man ju lagt till en trafikplats norr om staden. Med en akvedukt försvinner ju också mycket av behoven för en lokalgata, framhöll Ravander som också påpekade att om man ställer krav på en extra bro på trafikverket blir fördyringen stor och kan äventyra hela projektet.

Meta Berghauser Pont framhöll att framtida spårtrafik mellan städerna måste vara snabb för att vara konkurrenskraftig och därför ha så få hållplatser som möjligt varpå Magnus Berge påpekade att detta var ologiskt eftersom kollektivtrafikstråket i den nya översiktsplanen (ÖP) tar en båge genom Mariehovsområdet.

– Kanske har du rätt i att det inte är bra. Vad som står i ÖP är att vi har reserverat mark för detta och det är baserat på den enda utredning vi har. Vi håller fast vid den gamla tills en ny är gjord, sa Meta Berghauser Pont.

Det slutade med att kommunfullmäktige antog kommunstyrelsens förslag och "ska" behölls. Den borgerliga alliansen (FP, C samt KD) reserverade sig mot beslutet tillsammans med Vänsterpartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om