Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lennquist i Brunnens hetluft

Polismästare Carina Lennquist drog storpublik till Brunnen med sitt föredrag om hur Polisens arbete påverkas av den stora invandringen till Sverige.

Drog storpublik till Brunnen. Carina Lennquist berättade om den krävande "särskilda händelse" som har pågått sedan 8 september förra året.

Drog storpublik till Brunnen. Carina Lennquist berättade om den krävande "särskilda händelse" som har pågått sedan 8 september förra året.

Foto: Widar Andersson

Söderköping2016-01-23 08:30

Den 8 september har Alma namnsdag. Just den dagen i höstas beslutade Polisen att upprätta en "särskild händelse" för att få kontroll på det invandringsrelaterade arbetet. Den särskilda händelsen fick namnet Alma och pågår ännu. En effekt av Alma är att Polisen betraktar dokument och uppgifter i Alma som "arbetsmaterial" som inte lämnas ut till media. Hemligstämplandet har kritiserats hårt i under veckan som gått. Kritiken mot Alma kom ovanpå tidigare avslöjanden i pressen där en lokal polischef berättade om att etniciteten inte uppgetts på flera unga män som misstänks för sexuellt ofredande. Detta för att inte gynna "Sverigedemokraterna."

Carina Lennquist är polismästare och chef för den operativa enheten på region Öst och har sitt kontor i Linköping. Hon är också ansvarig för hur Polisen i regionen (Östergötlands, Sörmlands och Jönköpings län) arbetar med Alma. Rotaryklubben i Söderköping bokade in Carina Lennquist för ett föredrag på Brunnen för ganska längesedan. När hon nu steg in den vackra lunchmatsalen för att tala om det krävande polisarbetet så klev hon emellertid rakt in i hetluften. Vilket hon inte verkade ha något emot. Hon svarade på flera frågor om det var så att Polisen höll inne med känsliga uppgifter för att inte gynna "främlingsfientliga krafter"?

– Det hör absolut inte till vår policy att agera på det viset. Som jag ser det handlar det om olyckliga uttalanden från enskilda poliser, svarade Carina Lennquist.

Hon berättade att det finns ungefär 1900 poliser i regionen.

– 164 av våra poliser har förstärkt i den södra regionen där inflödet av asylsökande varit som störst, sa Lennquist.

Polisens resurser blev än mer ansträngda i november då terrorhotbilden höjdes och gränskontroller infördes.

– Viss verksamhet får stå tillbaka när vi ska klara alla dessa nya uppgifter. Brottsligheten påverkas också av migrationen. I vår region märker vi det inte minst genom många anmälningar om misshandel inne på asylboenden av olika slag, berättade polismästaren.

Ungefär 20 000 personer väntar även på att utvisas/avvisas från Sverige. Det är Polisen som har ansvaret för verkställigheten av dessa beslut.

– Arbetet försinkas av att Migrationsverket är så belamrat med ärenden att de inte hinner med, sa Lennquist.

Enligt Lennquist är prognosen att Alma - och därmed det utbredda hemligtämplandet - avvecklas som särskild händelse den 18 februari.

Carina Lennquist

Polisfakta

Carina Lennquist har tidigare och bland mycket annat varit chef på kriminalpolisen i Stockholm city. I april 2013 var hon på Brunnen tillsammans med dåvarande rikspolischefen Bengt Svenson. Då skrev Folkbladets ledarsida "Av vad jag såg på Brunnen är Carina Lennquist som klippt och skuren för att ta steget upp som Polischef. Hon är målmedveten, modern och metodinriktad." Carina Lennquists mor och far bor i Söderköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om