Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lärarförbundet kritiska till sparkrav

När skolan sparar på vikarier ökar trycket på de lärare som är kvar. Antalet friska lärare i kommunen har dalat snabbt i Lärarförbundets ranking. "Det är oroväckande", säger Malin Hjelmgren, ordförande i Lärarförbundet Söderköping.

Situationen blir allt tuffare för lärarna i Söderköping.

Situationen blir allt tuffare för lärarna i Söderköping.

Foto: Ann-Charlotte Hansson

Söderköping2017-12-14 06:00

I går gick Lärarförbundet ut i ett öppet brev på NT:s debattsida där de ställde ett antal frågor till ansvariga politiker. Den återkommande frågan gällde de besparingar som gjorts och som troligen kommer behöva göras.

–  I den budget som lagts för nästa år har de inte gjort någon uppräkning av anslagen, vilket innebär att allt vi behöver göra kommer att bli till ett underskott. Vi ser redan idag att våra medlemmar ute på skolor och förskolor har det tufft. Det är höga krav som ställs både från kommunhåll och uppifrån, med skollag, läroplaner och så vidare. Vi ser att kommunen inte matchar det. Hur ska vi kunna uppnå alla de här målen när inte förutsättningarna ges? säger Malin Hjelmgren.

Redan i år har barn- och utbildningsnämnden tvingats spara. I våras väntades ett underskott på närmare 6,9 miljoner kronor vid årets slut men genom besparingar har nämnden nu kommit ner till ett underskott på 3,7 miljoner. Ett tillskott från kommunfullmäktige på tre miljoner, som kompensation för ökade kostnader inom vuxenutbildningen och förskolan, gör att underskottet nu visar på 700 000 kronor vid årets slut.

En av åtgärderna har varit att dra i in på vikarier vid sjukdom, och det här drabbar de lärare som är kvar och som då får ännu mer press på sig, menar Malin Hjelmgren.

– Det blir till en ond cirkel.

Att sjukskrivningarna har ökat inom skolan syns tydligt i Lärarförbundets ranking där kommunen på kriteriet "friska lärare" har dalat från plats 15 till plats 94 på två år.

– Vi vet inte vad det beror på, men att det här hänt så mycket på bara två år är väldigt oroväckande.

Även Kjell Eriksson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, oroas över den ökande sjukfrånvaron.

Hur ser du på risken att ohälsan ökar när det inte tas in vikarier till exempel?

– Det är klart att personal som inte ersätts fullt ut, det får ju effekter. Det vore inte så begåvat att försöka förklara bort.

Ser du en risk att besparingarna kommer att fortsätta?

– Det finns ju en budget för 2018 som visar på att kommunen har det ekonomisk väldigt tufft. För att kunna hålla den budgeten krävs det besparingar av något slag. Både vad för typ av besparingar och vilka konsekvenser det får har jag begärt in en beskrivning av från förvaltningen.

Vad svarar du på fackets fråga om hur målen ska uppnås med minskade resurser?

– Det enkla svaret jag kan ge på det är att vi inte kan ha en olaglig verksamhet. Skollagen föreskriver att verksamheten ska ha ett visst innehåll och kvalitet och det går inte att tumma på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om