S:t Laurentii kyrka invigdes för första gången för drygt 800 år sedan (1297) men nyinvigdes 1497 efter en brand och ombyggnad. Här har både kung och drottningar krönts, på den tiden när Söderköping var en betydande stad i Sverige, d v s 1300-talet. En imponerande byggnad är det hur man än ser det. Och nu ska förskolebarn alltså få lite mer kunskap om vad kyrkan innehåller.
Kultursekreterare Barbro Mellqvist berättar:
- Initiativet till det här kom från Pia Molin samt kulturproducenten Anna Doll och vi nappade direkt eftersom kyrkorna är en viktig del av vårt kulturarv. Även kyrkoherden Eva Ramstedt stöttade idén.
Borttappad krona
Pia Molin gestaltar på vandringen den blivade bruden Sara som tappat bort sin brudkrona. Barnen hjälper till att leta efter den försvunna kronan och får fakta och förklaringar om kyrkan under resans gång.
Den här torsdagsförmiddagen är det 13 barn från Hagaskolans förskoleklass som är på besök. De tas in i handlingen direkt när de kommer in i vapenhuset.
Letandet börjar och för dem upp i predikstolen. Ett barn frågar om Jesus-figuren i taket, något Pia Molin funderat på innan, alltså den religiösa dimensionen.
- Det är ju både en religiös och en historisk byggnad. Jag fokuserar på den historiska delen men får jag frågor om t ex bilden av Kristus svarar jag givetvis på dem, berättar Pia Molin före vandringens början.
Riddarrelief
Färden går vidare fram till koret och altartavlan. Här får barnen gå igenom en spännande liten gång men nej, brudkronan finns inte här heller. Bredvid koret finns en relief av en riddare på golvet. Här samlas barnen och får veta att det är Göran Eriksson Gyllenstierna som bilden föreställer. Dessutom är han begravd där under vilket barnen finner väldigt spännande.
Jakten går vidare men Sara (Pia) börjar misströsta.
- Jag får nog inte gifta mig idag heller.
Men det är klart, uppe på orgelläktaren har man inte letat. Väl där får barnen veta att den fina orgeln byggdes av Sven Nordström 1885. Men någon krona hittar man inte.
Inget avslöjande
Folkbladet ska inte avslöja upplösningen på sökandet men barnen har i varje fall fått med sig en hel del fakta på vägen.
- Min tanke med den här vandringen är att göra det abstrakta konkret för barnen, säger Pia Molin som gjort tio vandringar den här veckan.
Och fler blir det, tanken är nämligen att alla 5-6-åringar i kommunen ska få göra vandringen framöver, sedan är det inte omöjligt att den också kommer att göras offentligt vid tillfälle.