Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kulturutbud för unga

Nu presenteras höstens kulturutbud för Söderköpings barn och ungdomar. Här finns möjlighet att uppleva dans, film, teater och mycket annat.

Klassrumsföreställning. Ung scen/Öst bjuder på föreställningen "Din inre röst" för årskurs sju under hösten.

Klassrumsföreställning. Ung scen/Öst bjuder på föreställningen "Din inre röst" för årskurs sju under hösten.

Foto: Foto Markus Gårder

SÖDERKÖPING2014-09-25 14:47

Höstens kulturutbud riktat till kommunens skolor presenteras nu i en folder framtagen av kulturkontoret. Denna går ut till samtliga lärare och kulturombud och innehåller en blandad kompott för barn från förskolan upp till gymnasiet.

– Det här bygger på engagemang ute i skolorna, vi erbjuder ett program och de bokar, säger kultursekreterare Linda Staaf som står bakom programmet tillsammans med Kulturskolan, Vetenskaparna och Söderköpings bibliotek.

– Här presenteras det som ligger utanför skolornas vanliga kulturutbud.

I programmet finns teater, musikföreställningar (bland annat kommer Gullan Bornemarks son Dan Bornemark med musikteatern "Lilla Trams"), författarbesök, olika teman med Vetenskaparna och en hel del annat. Några nya grepp finns också i år.

– Nytt är att skolbio ligger i programmet, berättar Linda Staaf som tillägger att man har vinnlagt sig om elevernas delaktighet.

– Jag träffade elevkulturombud från klass 7-9 på Focus och hade med mig trailers på cirka 15 filmer som eleverna fick tycka till om, sedan har vi gjort ett urval utifrån det.

Man satsar också lite extra på dans, i Bergahallen kommer dansföreställningen "Puck" att framföras för gymnasiet. Den handlar om det lite ovanligare temat ishockeyns estetik och kultur.

– Dansgruppen Arkeolog 8 står bakom föreställningen och den handlar naturligtvis inte bara om hockey utan tar upp ämnen som identitet och genusfrågor, upplyser Linda Staaf.

En annan nyhet är de besök på konstmuseet som klass 6 kan boka in, här handlar det om visningar samt verkstad.

– Sedan erbjuder vi också en queervisning på Konstmuseet för gymnasiet där konsten diskuteras utifrån genus och normskapande, berättar Linda Staaf som ser det som viktigt att lyfta fram institutionerna i länet: Konstmuseet, SON, Ung scen Öst med flera.

– Det är bra om man hittar till dessa redan i ung ålder.

Kommunen har i år sökt – och fått – 310 000 kronor i Skapande skola-pengar vilket ligger till grund för detta utbud; vissa kostnader ligger dock på kulturkontoret och Kulturskolan, till exempel kostnaden för skjuts in till centralorten för landsbygdsskolorna.

– Det ska vara gratis för skolorna för det här handlar om demokrati och om att alla elever ska kunna ta del av kulturen, säger Linda Staaf som betonar att också friskolorna är välkomna på evenemangen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om