Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kultur med fokus på dans

Nu är höstens program för Skapande skola fastlagt. Det satsas extra på dans men även andra spännande föreställningar kan hittas.

Geometri. Ur föreställningen "Tetris" med Dansstationen. Den visas för 2:or och 3:or i Bergahallen i november.

Geometri. Ur föreställningen "Tetris" med Dansstationen. Den visas för 2:or och 3:or i Bergahallen i november.

Foto: Imre Zsibrik

SÖDERKÖPING2015-09-07 18:00

Skapande skola är ett statsbidrag som kulturrådet fördelar med syftet att ”(...) öka barns och ungas möjligheter att ta del av konst och kultur och att få skapa tillsammans med yrkesutövande konstnärer inom olika konstområden.”. För 2015 har Söderköpings kommun tilldelats 320 000 kronor medan Söderköpings Waldorfskola får 28 000 kronor.

Ambitionen är att alla barn ska få ta del av minst en professionell kulturupplevelse samt en biofilm under läsåret. Gången är den att varje förskoleområde/skola har en representant, ett kulturombud (se faktaruta). Dessa väljer föreställningar och konserter samt planerar för utställningar och projekt som erbjuds alla barn.

Årets program är ganska digert med föreställningar inom olika konstformer. Kultursekreterare Linda Staaf berättar:

– Det vi har satsat lite extra på i år är dans där förskolan och årskurs 1 får se "Flyttkaoset med min vän Nisatnaf", alltså fantasin baklänges. Det är den lokala dansgruppen Blauba som står för det, säger Linda Staaf.

Årskurs 2 och 3 får möjlighet att gå på dansföreställningen "Tetris" med Dansstationen men det blir även dansföreställningar för de lite äldre eleverna: ett exempel är streetföreställningen "Tugg" som visas för gymnasiet. Förutom dansen kan man också se ett fokus på integration i programmet.

– Ett exempel är temadagen "Välkommen till Sverige" och flera andra punkter där vi fortsätter arbeta med integration, berättar Linda Staaf.

En annan sak Linda Staaf vill framhålla är det animeringsprojekt med i-pads som ska äga rum i oktober:

– Det gäller årskurs tre där pedagoger från Cnema kommer ut till skolorna och kör workshops för halvklasser. Där hoppas vi att det kan bli slutresultat som kan köras som förfilmer för skolbion.

En spännande punkt är "Süperstar orkester", ett band som spelar brassbandsmusik från Balkan. De kommer att framträda någon gång under vårterminen 2016 på Salong Ramunder.

– De flesta jobbar som lärare så vi sätter tiden senare i höst när de vet bättre hur våren ser ut, berättar Linda Staaf som tillägger att man hoppas få med kulturskolan på detta för att lyfta brasset.

Det blir också teater som lyfter hedersvåldsproblematiken i och med "Stjärnlösa nätter" med Boulevardsteatern, denna spelas för årskurs 2 och 3 på gymnasiet.

Detta är bara ett axplock av årets skolkultur, fullständigt program finns på kommunens hemsida.

Kulturombud

Kulturombudens roll är att bevaka och stärka kulturens roll i skolan genom att ta del av och förmedla information om aktuellt kulturutbud.

Nätverket består av olika grupper indelade på förskola, förskoleklass tom åk 6, högstadium, gymnasium och fritidshem.

Information om kulturutbudet, inbjudningar och olika erbjudanden presenteras på kommunens hemsida.

Kultursekreteraren bjuder in kulturombuden en gång per termin för att diskutera utbudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om