Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kritik mot fiberavtal

Den borgerliga alliansen är kritisk till majoritetens förslag om bredbandsavtal och anser att beslutsunderlaget varit bristfälligt.

Åsiktsskillnader. Förslaget till avtal med ByNet om att de övertar driften av kommunens fibernät möter kritik hos den borgerliga oppositionen.

Åsiktsskillnader. Förslaget till avtal med ByNet om att de övertar driften av kommunens fibernät möter kritik hos den borgerliga oppositionen.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-11-29 08:30

Det var på tisdagen som majoriteten (S,M samt MP) presenterade planerna på ett avtal som innebär att man hyr ut det kommunala fibernätet till företaget ByNet, ett dotterföretag till IP-only – beslutet ska tas på kommunfullmäktige onsdag.

Detta förslag presenterades också på ett extrainkallat kommunstyrelsemöte och föll inte i god jord hos den borgerliga alliansen (C, FP samt KD) som yrkade på återremiss. När denna avslogs reserverade man sig mot bakgrund av fyra punkter:

– Belysning av avtalets juridiska status mot Lagen om upphandling saknas.

– Uppgifter om kommunens kostnader under avtalstiden saknas.

– Man saknar nödvändiga tidplaner och utbyggnadstakt samt garantier för genomförandet av utbyggnaden.

– Underlag för att besluta om nedskrivningen på 7 miljoner kronor saknas.

På fredagen kom också en kommentar från den borgerliga alliansen genom Magnus Berge (C): "I kommunen finns idag ett fibernät som finansierats av EU, staten, kommunen och byalag. Den nuvarande majoriteten visar litet intresse av att utveckla nätet i de delar av kommunen som ännu inte har god uppkoppling. Det är oroväckande. Därför behövs samverkan, men inte med en privat aktör. Grundläggande infrastruktur ska vara samhällsägd. Därför fel att sälja nätet till ett privat bolag, som f.ö. har som affärsidé att efter värdeuppgång vidareförsälja, när det i regionen finns starka kommunägda aktörer som gärna vill samarbeta och samäga med oss.".

Man finner det också oroväckande att majoriteten "(...) ännu en gång, utan samråd med opposition, väljer att i överrumplande snabb takt och med undermålig demokratisk förankring driva igenom beslut som förändrar tidigare fast förankrade utvecklingslinjer (...)".

Yvonne Persson (M), kommunalråd menar att information kommer innan beslutet ska tas i kommunfullmäktige.

– Vi kommer att förtydliga vad gäller de fyra punkter som oppositionen reagerat på innan beslutet ska tas i kommunfullmäktige på onsdag, säger Yvonne Persson.

Vad gäller samarbete med andra Östgötakommuner har detta undersökts enligt Yvonne Persson som menar att man sett till helheten i detta beslut.

– I sådana samarbeten blir Söderköping en liten part med små möjligheter att påverka. Dessutom löser det inte de stora investeringarna som krävs i etapp två när bredbandet i södra delen av kommunen samt skärgården ska byggas ut. Med de nya bidragsreglerna hade kostnaden för kunden blivit orimligt stora.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om