Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen om kritiken: "Kapaciteten är tillräcklig"

Som Folkbladet berättat protesterar boende mot byggplanerna vid Trädgårdsmästeriet i Söderköping och hänvisar till en ohållbar trafiksituation. "Vi har beställt en utredning som visar att kapaciteten är tillräcklig", säger Martin Larsheim, planarkitekt.

Så här ser samrådsförslaget ut som gäller detaljplanen för Trädgårdsmästeriet i Söderköping. Tolv huskroppar på mellan tre och sex våningar planeras det för.

Så här ser samrådsförslaget ut som gäller detaljplanen för Trädgårdsmästeriet i Söderköping. Tolv huskroppar på mellan tre och sex våningar planeras det för.

Foto: Arqly

Söderköping2023-01-18 17:00

Enligt detaljplanen som nu är på samråd planeras det för 300 lägenheter och 245 parkeringsplatser i området mellan Storån och Göta kanal. Redan innan samrådsmötet hållits har boende på Skepparevägen börjat protestera. Det är framför allt trafiksituationen som de vänder sig emot. Redan idag är det mycket trafik till vårdcentralen, Bergaskolan och socialförvaltningen. Ytterligare 1 500 resor per dygn, som kommunen räknar med efter byggnationen, rakt igenom centrala staden anser grannarna inte vara lämpligt.

– Vi har beställt en trafikutredning 2017 och den påtalar att kapaciteten är tillräcklig, säger Martin Larsheim.

Utredningen gjordes när Bergaskolan stod tom, borde den inte uppdateras?

– Det kan vi fundera på om vi ska göra till granskningen. Vi har inte landat i det riktigt än, men det kan bli så. En annan sak vi skulle kunna belysa då är om vi ska bygga en bro över Storån där trafiken kan gå i stället.

Bron skulle i så fall byggas från Industrigatan och gå över till andra sidan där det idag är kolonilotter. På så sätt skulle trafiken inte behöva gå via Ågatan och genom centrum.

Något annat som de boende vänder sig emot är att de tolv husen planeras för att bli tre och upp till sex våningar höga. Något som de menar inte passar in i miljön med omkringliggande villabebyggelse och medeltida stadskärna.

– Det här är ju ett samrådsförslag och det är väldigt tidigt i planprocessen. Nu går vi ut och prövar det här planförslaget och vill ha in synpunkter, det är ju så att det kan ändras och omarbetas till granskningen. Men det är det här vi vill ha prövat i det här skedet, säger Martin Larsheim.

För att kunna genomföra byggnationen vill kommunen upphäva strandskyddet i området. När byggnation var aktuell på andra sidan Storån, nära Brunnsparken, upphävdes detaljplanen av mark- och miljödomstolen då de krävde att man skulle utreda en annan lokalisering.

Vad talar för att ni får upphäva strandskyddet den här gången?

– Vi anser att området redan är ianspråktaget, av reningsverket och av handelsträdgården som varit på platsen tidigare. 

– Den här gången hänvisar vi till 7:e kapitlet 18 c paragraf p1 i Miljöbalken, som rör just ianspråktagen mark. Det gäller att hänvisa till rätt paragraf, säger Martin Larsheim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!