Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klättrar sakta i företagsranking

Ett bättre företagsklimat har länge varit på Söderköpings agenda men i Svenskt näringslivs senaste ranking ökar Söderköping med endast 0,1 enheter jämfört med föregående år. ”Det är bra att det går åt rätt håll, men det går för sakta”, säger Anders Bevemyr (S), kommunalråd.

Söderköping. Tar ett litet kliv uppåt i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Söderköping. Tar ett litet kliv uppåt i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Foto: Lia Johansson

Söderköping2017-06-04 06:00

Svenskt näringslivs ranking bygger till stor del på enkätsvar från företagare som svarat på frågor om bland annat attityder till företagande och hur information och myndighetsutövning fungerar. Söderköpings kommun landar på 2,93 på en betygsskala mellan 1 och 6, när det gäller det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Det är under länsgenomsnittet som ligger på 3,32 och riksgenomsnittet på 3,36. I rankinglistan tar kommunen visserligen tio kliv uppåt, men ligger kvar på den nedre halvan av listan, på plats 197 bland Sveriges 290.

Ni har länge haft på agendan att bli bättre på företagsklimat, varför går det så långsamt?

– Det är en jättebra fråga, vi tycker att vi jobbar mycket med det här. Men ska jag göra en egen analys så jag tror att det tar tid att ända attityder hos företagen gentemot kommunen. Har man blivit illa behandlad av kommunen för fem, tio år sen så sitter det i. Vi har ett arbete som måste göras och det tar tid, säger Bevemyr.

Vad gör ni konkret?

– Bland annat har samtliga högre chefer fått gå bemötandeutbildning och fler ska få gå den. Vi har också ett tiopunktprogram i näringslivsrådet som vi jobbar med.

Det har också genomfört en branschträff med företag i hemtjänstbranschen för att ta reda på vilka behov och önskemål de har. Det är något som planeras även med andra branscher framöver.

En viktig tjänst när det gäller företagsklimatet är kommunens näringslivssamordnare. Sen Barbro Mellqvist slutade den 10 april är tjänsten vakant men i augusti tillsätts den av Björn Ekengren, som närmast kommer från ett liknande uppdrag i Katrineholms kommun. Samtidigt har man beslutat organisatoriskt flytta tjänsten från kommunledningskontoret till serviceförvaltningen.

– Där sitter de personer man är mest beroende av som näringslivssamordnare. De har också ett nära samarbete med samhällsbyggnadsförvaltningen som hanterar frågor om till exempel exploatering, säger Pia Öhlund, kommunchef.

Serviceförvaltningen har också hand om turism och besöksnäring, frågor som är nära sammankopplade med näringslivet.

– Det handlar om hur vi ska få ut bäst effekt av tjänsten helt enkelt.

Svenskt näringslivs ranking

Rankingen baseras till två tredjedelar på företagens enkätsvar och till en tredjedel på statistiska faktorer.

Resultaten från enkäten till politikerna är till för att kunna se om företagare och politiker i kommunerna tänker lika kring företagsklimatet. Politikernas svar används inte när rankingen sammanställs.

I Söderköping var svarsfrekvensen 47 procent bland de tillfrågade företagarna och 74 procent bland politikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!