Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kjortel och torn i staden

Medeltidscentrum presenterar nu några nyheter för säsongen. Bland annat firas 30-årsjubiléet av fyndet av Söderköpingskjorteln. Nu vajar den på fyndplatsen.

Monica Stangel Löfvall vid informationsskyltarna i Kanalhamnen.

Monica Stangel Löfvall vid informationsskyltarna i Kanalhamnen.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-06-19 13:42

Förra året presenterades en sorts upplevelsestig för barn som löper genom staden, bestående av sex torn med olika teman. Nu har man satt upp informationstavlor i Kanalhamnen för att upplysa om deras existens.

– Det är info om tornen och ska fungera lite som en "teaser", säger Monica Stangel Löfvall på Medeltidscentrum som tillägger att det är tornens skapare Johan Althoff och Robert Nyberg som även står bakom infoskyltarna.

I år betonas figurerna Nu & Då lite mer än tidigare. Det är 800 år mellan dessa fiktiva barn men i fantasin kan de mötas. Nu finns illustrationer av dessa barn i alla tornen och även på info-skyltarna. Dessutom kommer det att ske dramavandringar i tornens värld torsdagar och söndagar.

– Nytt är också "Hitta på med Nu & Då", det finns en bild och en fråga vid varje torn. Tanken är att man ritar eller skriver fritt runt detta och lämnar in på Turistbyrån så får man en affisch. Sedan vill vi göra något kul med det vi får in, berättar Monica Stangel Löfvall.

1984 hittades något ganska unikt vid en utgrävning i Färgargränd, nämligen en tygpacke som visade sig innehålla den bäst bevarade medeltida klädnaden hittills i Norden: Söderköpingskjorteln.

– Den är daterad till 1220-1230 och är den enda tvåfärgade som hittats, berättar Monica Stangel Löfvall och visar in i Färgargränd där det nu hänger en stor variant av det unika plagget några meter över gångvägen.

– Den är gjord i ylle vilket är originalmaterialet och vi tror att den ska tåla regn och rusk, säger Monica Stangel Löfvall som själv bär kjorteln varje Gästabud, detsamma gäller för kommunens guider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om