Bakgrunden är ett privat initiativ.
– Det började 2001, då jag höll valborgsmässotalet här i Söderköping, i Brunnsparken. Då föreslog jag i det talet att varför gör man inte som i Åbo och en massa andra städer i framför allt Finland: utlyser julfrid, säger Erik Nilsson, tidigare lärare i historia och samhällskunskap, numera läroboksförfattare och pensionär.
– Jag trodde att någon förening eller kommunen skulle haka på det där – men det gjorde de inte. Så då var vi två familjer – Nilsson och Emilsson – som bestämde oss för att då utlyser vi julfrid.
– Vi travade ner till Rådhustorget 2001 klockan 11 och med trumpetfanfar och lite annat utlyste vi julfrid inför elva personer. Det var ingen stor folkmassa. Men sedan har det spridit sig efterhand.
Numera är det mellan 300 och 400 personer som samlas på Rådhustorget på julaftonsförmiddagen. Många som gått i skola i Söderköping och återvänder till hemstaden vid jul passar på att träffa gamla skolkamrater, berättar Erik Nilsson.
I år är traditionen inne på sitt femtonde år.
– Kommunen är inte engagerad i det här egentligen, men de tar med det i sin evenemangskalender, berättar Erik Nilsson.
Dessutom skyltar kommunen upp det vid infarterna, i samband med information om nyårsfirandet.
Årets program: en trumpetfanfar av Claes-Göran Emilsson inleder, varefter Erik Nilsson hälsar välkommen och håller ett kort tal. Emilsson spelar "O helga natt", och Nilsson utlyser julfrid: "Därför, enligt medeltida sed och bruk, kungör vi att julefrid nu råder i Söderköpings stad och landsbygd, från Björkviks säteri i väster till de yttersta skären i S:t Anna skärgård i öster må lugnet och friden och stillheten nu inträda".
Sibelius "Giv mig ej glans" på trumpet avslutar årets samling på torget. Därefter önskas alla en god jul – och alla går hem till sitt, säger Erik Nilsson.
Att utlysa julfrid är en medeltida sedvänja, som ända in på 1600- och 1700-talen hade en rättslig innebörd: straffen var hårdare om man begick ett brott under julfriden.
I Sverige är det ovanligt att i dag utlysa julfrid.
Den medeltida traditionen passade bra att lyfta fram i medeltidsstaden Söderköping, säger Erik Nilsson.
– Varumärket medeltidsstaden ska man vara rädd om. Det här var ett enkelt sätt att plocka fram något medeltida.
Förutom Söderköping har även Sigtuna infört traditionen.
I Åbo i Finland är det en gammal tradition. Julfridsutlysningen sänds där i radio och tv.