Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julefrid ska åter utlysas

För 16:e gången kommer julfrid att utlysas på Rådhustorget under julaftonsförmiddagen, ett evenemang som stadigt dragit allt större människoskaror.

Julfrid. Så här såg det ut julafton 2014 på Rådhustorget. Claes-Göran Emilsson spelade trumpet och Erik Nilsson höll tal.

Julfrid. Så här såg det ut julafton 2014 på Rådhustorget. Claes-Göran Emilsson spelade trumpet och Erik Nilsson höll tal.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2016-12-23 19:00

Det började med ett valborgsmässotal i Brunnsparken 2001 där den tidigare läraren Erik Nilsson föreslog att Söderköping skulle haka på den medeltida traditionen att utlysa julfrid. Familjerna Nilsson samt Emilsson bestämde sig sedan för att dra igång detta själva.

– Ja, vi började julafton 2001 så i år blir det alltså 16:e gången vi utlyser julfrid, berättar Erik Nilsson.

– Men det är inte förrän de senaste fem-sex åren som det blivit så mycket folk.

Ja, de senaste åren har uppåt 400 personer samlats på Rådhustorget på julaftonsförmiddagen för en stunds samvaro innan själva julaftonsbestyren drar igång med resor, Kalle Anka, klapputdelning och julmat i mängder.

– Vi har märkt att en hel del affärer nu har öppet tidigt på julafton och det är klart att när det rör sig hundratals personer i centrum så är det nog klokt, säger Erik Nilsson.

Det blir inga större förändringar på årets utlysande utan följer tidigare års recept.

– Det här är inte en tradition man ändrar på. Det blir flera trumpetsolo av Claes-Göran Emilsson och så ett kort tal av mig, berättar Erik Nilsson som hoppas på lika mycket folk som vanligt.

Julfrid beskrivs i den medeltida östgötalagens kristendomsbalk som en förhöjning av bötesbeloppet för dråp eller mord under en period av tjugo dagar med start från julaftons kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om