Det var strax före lunch på onsdagen som Christina Forsman Nilsson arbetade med en kund på sin fotvårdssalong bredvid Rådhustorget när hon upptäckte att en man kommit in.
– Jag fick direkt en känsla av något hotfullt, han stod väldigt nära och hade rört sig snabbt mot disken. Killen höll upp en mapp och ville ha en underskrift för något hjälpcenter för handikappade och dövstumma, berättar Christina Forsman Nilsson som skrev på i den stressade situationen.
– Det gick så snabbt och jag tror ju i grunden gott om folk och känner empati.
Hon beskriver att hon försökte prata med honom men då tecknade han att han inte hörde och strax därpå var han försvunnen.
– Min mobil hade legat på disken innan men efteråt upptäckte jag att den var borta. Troligtvis försvann den innan jag hann fram till disken, tror Christina Forsman Nilsson som nu har tankar om att låsa butiken.
– Jag funderar på att köpa en ringklocka och ha låst, i alla fall ett tag tills det känns tryggt igen.
Hon har polisanmält händelsen och har av vittnen förstått att det var fem killar som stannade till vid Rådhustorget i en blå bil, tog upp underskrifter och ville ha pengar.
– Jag har också hört av andra att de varit i Valdemarsvik också, berättar Christina Forsman Nilsson som tycker det är viktigt att människor får reda på vilket tillvägagångssätt dessa grupper har.
Signalementet på mannen som var inne i hennes affär är: mörk, 25 till 35 år med luva och blå jacka som räckte ner till låren.
– Jag vet ju att det alltid finns en historia och utanförskap bakom sådant här agerande och naturligtvis är det ytterst en klassfråga, säger Christina Forsman Nilsson som har erfarenhet av både kriminalvården och arbete på flyktingboendet Olivlunden, hon tycker ändå att händelsen är väldigt tråkig, att man utnyttjar empati på detta sätt.
– Det känns surt och det tar nog ett tag innan det släpper.
Folkbladet berättade så sent som i augusti om liknande händelser under sommaren med underskriftsinsamlingar runtom i landet och påföljande polisanmälningar om påstridigt uppträdande, olaga hot, bedrägerier och stölder.
Enligt polisens presstalesman Fredrik Kliman är den här typen av beteende vanligare på sommarhalvåret.
– Det kan till exempel handla om att man går runt på uteserveringar och samlar in underskrifter och pengar. Det kan också i samband med detta hända att plånböcker och mobiler försvinner, säger Fredrik Kliman som inte kan bekräfta några övriga anmälningar i regionen just nu.
011-200 472