Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur utveckla skärgården?

Nu ska det framtagna förslaget till regionalt utvecklingsprogram för skärgården ut på remissrunda. Till hösten hoppas man på beslut.

Levande skärgård. Nu ska det regionala utvecklingsprogrammet för skärgården ut på remissrunda.

Levande skärgård. Nu ska det regionala utvecklingsprogrammet för skärgården ut på remissrunda.

Foto: Svensson Robert

SÖDERKÖPING2015-06-22 13:00

Under två år har Söderköpings-, Norrköpings-, Valdemarsviks- samt Västerviks kommuner tillsammans med Region Östergötland och Regionförbundet i Kalmar län arbetat med att skapa ett gemensamt utvecklingsprogram för kust och skärgård i Östergötland och Småland. Nu är förslaget färdigt och ska ut på remiss till kommuner, allmänhet och föreningar.

Orsaken är den unika karaktären som skärgården i Östergötland och Norra Kalmar har. Man uttrycker det: ”Det är ett av Sveriges mest örika skärgårdsområden och jämfört med andra kustområden är skärgården lågt exploaterad vilket innebär att det finns stora orörda områden.”.

Målet med det gemensamma utvecklingsprogrammet är att hitta hållbara och långsiktiga lösningar för skärgården.

– För en person som lever i skärgården har administrativa gränser som kommun- och länsgränser ofta en står påverkan på vardagslivet. Som offentliga aktörer har vi ett stort ansvar att underlätta vardagen för medborgare och arbeta för en attraktiv region och god livsmiljö, säger Erland Olauson (S), kommunalråd i Valdemarsviks kommun.

Yvonne Persson (M), är ansvarig för landsbygdsfrågor i Söderköpings kommun.

– Det här är ett första litet steg i ett gemensamt program som är en förutsättning för att vi ska kunna utveckla vår skärgård. Det tar tid med sådana här processer när det är så många intressenter inblandade, säger Yvonne Persson som berättar om Söderköpings ingång i frågan:

– Vi vill ha en levande skärgård året om, det handlar lite om en mental inställning att turism inte bara behöver vara på sommaren utan kan vara året om.

Hon nämner en sådan satsning som precis invigts i S:t Anna.

– Mons skärgårdsby är ett bra exempel på just detta. Det är ett initiativ som gör det möjligt att ha besöksnäring året om och dessutom skapar arbetstillfällen i bygden, påpekar Yvonne Persson.

Skärgårdsbyn består av fritidshus i bostadsrättsform som har åretrunt-standard och den första etappen invigdes förra måndagen.

I utvecklingsprogrammet beskrivs en målbild 2030 och så finns kapitel om boende, infrastruktur, service, näringsliv samt natur, kultur och friluftsliv. I varje kapitel beskrivs utmaningar och ges rekommendationer.

Synpunkter på remissförslaget kan ges fram till den 15 september. Sedan är tanken att programmet ska antas av respektive kommuner i höst eller våren 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om