De senaste åren har antalet fattiga EU-migranter ökat kraftigt i Sverige och det som förr räknades som ett storstadsfenomen märks nu även i mindre orter. Ett mindre antal EU-migranter har på senare tid sökt sig till Söderköping och blivit en vanlig del av gatubilden.
På måndagen hålls ett informationsmöte på Stinsen om detta. Den fråga som ska besvaras är: vad kan vi göra för EU-migranter i Söderköping? På plats finns representanter för EFS, Pingstkyrkan, Life church, Vintervadskyrkan och Röda korset men också engagerade privatpersoner som vill hjälpa.
Hans Wibeck, ordförande i Pingstkyrkan i Söderköping, trycker på att det här rör sig om vuxna människor som är i en utsatt situation.
– Det är viktigt att vi hittar former att stötta på ett bra sätt men utan att ta över, säger Hans Wibeck som också betonar vikten av att se dem som personer, människor i en besvärlig situation.
Man har med tolkhjälp pratat med de EU-migranter som är i Söderköping och berättar vad de heter och var de kommer ifrån.
– De flesta av de som nu är här är från staden Mizia i nordvästra Bulgarien, en stad som drabbades av översvämningarna förra året, berättar Fredrik Weflö, präst i EFS.
– De har kommit hit för att hitta en möjlighet att stötta sina familjer där hemma.
Ett sätt att hjälpa är att erbjuda EU-migranter att sälja tidningen "Sofia Z-4515", något som börjat i storstäderna.
– Det är dock förenat med vissa krav för EU-migranterna, de får skriva på ett kontrakt först: de får inte ha tiggarskylt och måste stå upp när de säljer för att möta människor i ögonhöjd och komma bort från att upplevas som offer, säger Kristina Wibeck, ordförande i Röda korset i Söderköping.
– Varje nummer kostar 100 kronor och av dessa får försäljaren 75 kronor. Att köpa denna tidning är ett jättebra sätt att stötta dessa människor på och inkomsten blir större än av tiggeriet, säger Kristina Wibeck.
Man har upprättat en lista baserat på vad EU-migranterna uttryckt för behov, bland annat behövs skor och kläder. Kläder kan de som vill hjälpa till lämna in på Klockargården för vidare distribution. Ett annat problem är pengar till hemresan, flera av dem ska enligt uppgift tillbaka till Mizia i april.
Slutligen bestämmer man sig för att bilda ett nätverk och alla intresserade får skriva upp sig på en maillista, ett nytt möte ska hållas i april då ett förslag ska presenteras hur man kan gå vidare.
– Sprid gärna detta till vänner och bekanta som vill hjälpa till, det här ska inte vara en sluten grupp utan alla engagerade Söderköpingsbor som vill hjälpa till är välkomna, avslutar Hans Wibeck.