Har man någon gång sett programmet "Lyxfällan" står det klart att alla inte klarar av att hantera sin privatekonomi när man tar steget ut i vuxenlivet. Så för att råda bot på bland annat detta har Swedbank satt ihop ett utbildningspaket betitlat: "Ung ekonomi" och på torsdagen och fredagen besöktes Nyströmska skolan.
Maria Lillieström ser att det finns ett stort behov av denna sorts lektioner:
– Det kan man lugnt påstå. Vi var i en klass igår och alla säger "Det vet ju alla att man inte ska ta sms-lån". Men faktum är att förra året hamnade 10 000 ungdomar mellan 18 och 25 år hos kronofogden på grund av just sms-lån.
Förut har det rått en stor brist på just det här med privatekonomi och hur man ska tänka när man blir 18 och därmed myndig, numera står det inskrivet i läroplanen att det ska finnas med i samhällskunskapen. Maria Lillieström samt John Bergmar är heltidsanställda av Swedbanks östra region i satsningen "Ung ekonomi" Den här gången är även Christoffer Östling från Söderköpingskontoret med för att se och lära.
Den första lektionen är med klass SA 11, en samhälls-trea och de 20-talet eleverna som är där blir raskt involverade. Det delas nämligen ut mentometrar till samtliga och raskt fick de vara med om en omröstning där de klassiska begreppen "spara och slösa" kom till heders. Det visade sig att eleverna inte mörkade på något sätt utan visade prov på självinsikt, 71 procent definierade sig som slösare och 29 som sparare.
Det vill Maria Lillieström råda bot på. Hon berättar om skillnaden mellan att låna och att spara ihop till saker. Sedan är stunden kommen att varna för ett av de större orsakerna till ungdomars havererade ekonomier: nämligen sms-lån. Lätta att få men ofta med astronomiska räntor, problemet dyker också upp just i de närvarande elevernas ålder, när man fyllt 18 år och blivit myndig.
– Programmet "Lyxfällan" visar människor som trasslat till det för sig, det är väldigt viktigt att ha koll, säger Maria Lillieström som illustrerar hur det ser ut när man inte kan betala räkningen, från första påminnelsen, över inkassokrav och så slutligen kronofogden med betalningsanmärkning som följd.
Samhällseleverna verkar ändå ha ganska bra koll och svarar vettigt på de frågor som ställs. Efter denna lektion borde de vara ännu bättre förberedda på vuxenlivets frestelser och risker. Framförallt om de kommer ihåg Maria Lillieströms avslutande visdomsord:
– Lär dig att spara. Undvik alltid sms-lån! Planera utgifterna.