På måndagen utvidgade SMHI varningarna för höga vattenflöden till hela länet. Nu ligger en gul varning för vattensystemet Storån i Söderköping som också är integrerad med Göta kanal på olika sätt.
Vi frågar VA-chefen i Söderköping Theres Stark om man gör några förebyggande åtgärder i dagsläget.
– Tidigare har vi tagit bort stora mängder is i ån för den packas ju vilket kan leda till att det däms upp, berättar Theres Stark som tillägger att man också har kontinuerlig kontakt med Göta kanalbolaget.
– Från ett VA-perspektiv så ser inte vi just nu att det är en omedelbar risk med Storån men det kan ju ändra sig.
Roger Altsäter, vd på AB Göta kanal-bolag, förklarar att problemet när det gäller kanalen inte handlar om den grävda delen.
– Det är mot sjön Asplången där det är högt vattenstånd nu. Den första slussen mot Söderköping från sjön heter Klämman och är en nivåsluss, den har ingen nivåskillnad mot sjön, förklarar Roger Altsäter.
– När sjön höjs så kan vattnet eventuellt gå över slusskanten så vi måste lägga ut lera och sandsäckar vid sidan av slussen av säkerhetsskäl.
I den övriga kanalen fungerar det som tänkt enligt Roger Almsäter:
– Under våra stora renoveringar har vi haft klimatförändring och dammsäkerhet i fokus och då har vi byggt in system som gör att vattnet går ut i ett dikessystem på bägge sidor av kanalen. Vi ser nu att det här fungerar som tänkt för den grävda delen av kanalen. Det är främst ut- och ingångarna i sjöarna som kan bli lite stökiga.