Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hög temperatur de senaste åren

De senaste två åren är de varmaste sedan mätningarna började i Norrköping 1944. Bägge åren visar en medeltemperatur på två grader över normal­temperaturen.

Temperaturökning. 2014 och 2015 har varit de varmaste åren sedan SMHI:s mätningar började.

Temperaturökning. 2014 och 2015 har varit de varmaste åren sedan SMHI:s mätningar började.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

SÖDERKÖPING2016-02-10 10:30

SMHI har nu släppt statistik över lufttemperaturen i Sverige 2015 och det visar sig att detta år är det varmaste sedan mätningarna startade på flera håll i Sverige. I Norrköping är fortfarande 2014 det varmaste året med en medeltemperatur på 8,7 grader men 2015 är det näst varmaste året sedan mätningarna här började 1944 med en medeltemperatur på 8,5. Då ska man också komma ihåg att 2014 hade Norrköping 32 högsommardagar mot endast nio förra året.

– Siffran för 2015 är hög trots en dålig upptakt på sommaren där senare delen av våren och försommaren drog ner temperaturerna, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Temperaturerna för 2014-2015 är mer än två grader högre än den den hopräknade medeltemperaturen sedan 1961 som ligger på 6,3 grader. Men är detta en trend eller naturliga variationer?

– Man kan förvänta sig att medeltemperaturerna långsiktigt fortsätter att stiga även om det kommer att bli variationer där vi kan uppleva kallare år. Det var ju till exempel bara några år sedan som vi hade kalla vintrar och det drar ner medeltemperaturen, bedömer Sverker Hellström.

Det verkar alltså som om högre medeltemperaturer är en trend men vad beror det på?

– Det blir mer och mer sannolikt att människan är inblandad i den här temperaturökningen. Jag tycker att FN:s klimatpanel uttrycker det bra: Man kan inte förklara den höjda temperaturen utan människans koldioxidutsläpp, säger Sverker Hellström som tillägger att det är en komplex fråga med många parametrar som samverkar varav vissa är naturliga variationer.

Världens länder har i olika klimatmöten försökt komma fram till avtal om begränsningar av växthusgaser för att begränsa den globala uppvärmningen – nu senast i Paris. Där kom man överens om ett avtal där de deltagande länderna åtar sig att bidra till att den globala uppvärmningen ska bli mindre än 2°C år 2100.

Går det tillräckligt snabbt att begränsa växthusgaserna?

– Det är en pågående debatt kring de här frågorna och det är svårt att bedöma. Men det är viktigt att vända den här utvecklingen eftersom det tar tid: värme magasineras i haven och det tar lång tid för koldioxid att försvinna, säger Sverker Hellström.

På tolv av SMHI:s väderstationer (främst i de östra kustområdena) var 2015 det varmaste året som uppmätts sedan mätningarna började. I Sverige som helhet var 2015 det tredje varmaste året hittills.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om