– Namnet är bara några veckor gammalt. Många kallar lokalerna för Sluss in, men det är en verksamhet som inte längre finns. Nya namnet anspelar både på kommun och integration, säger Anna Doll, verksamhetsutvecklare för Komin.
Tillsammans kommer att fortsätta sin verksamhet i lokalerna, men nu kommer även kommunens två integrationssamordnare att ha sina kontor i huset och arbetslivskonsulenter kommer finnas på plats en dag i veckan.
– Det kommer att vara drop-in där människor kan ställa frågor om jobb, få hjälp att skriva ett cv och få utbildning i jobbsökande, säger Anna Doll.
Två personer som jobbar med boendestöd kommer också fortsättningsvis att jobba i lokalerna.
– Syftet är att bygga en trygg och långsiktig mötesplats för både gamla och nya svenskar, säger Anna Doll.
– På det här sättet gör vi samordningsvinster. Särskilt att vi börjar jobba över förvaltningsgränserna känns som att vi hittat en nyckel. Det är viktigt att integrationen blir inkluderad i allt, det är något vi gör allihop och tillsammans med civilsamhället, säger Rebecca Kreicberg, enhetschef för boende och stöd.
Idén till Komin föddes ur Tillsammansarbetet och tog fart under sommaren förra året. Kommunen, Röda korset, Bilda och Svenska kyrkan sökte statliga medel för att kunna skapa en mötesplats – och när det stod klart att länsstyrelsen delar ut drygt en miljon kronor till projektet kunde arbetet ta fart. Nu har de anpassat lokalerna vad gäller tillgänglighet, köpt in möbler, teknik och marknadsföring.
– Vi har stora förhoppningar på det här huset. Det går inte att blunda för att kommunen behöver jobba med de här frågorna, säger Rebecca Kreicberg.