– Man ska nog se de här siffrorna som något positivt för kommunen, säger Inger Schroeder, arbetsförmedlingschef för Söderköping och Norrköping.
3,4 av Söderköpingsborna fick arbetslöshetsersättning under 2016. Det visar färsk statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.
Det är flest i länet procentuellt sett i jämförelse till folkmängd. Samtidigt har kommunen bland den lägsta arbetslösa i Östergötland.
– I Söderköping finns det nästan ingen långtidsarbetslöshet. Jag kan tänka mig att det beror på att det är en turistort som får många nya jobb på sommaren. Det kan nog vara förklaringen.
Enligt Inger Schroeder finns det många säsongsarbetare i kommunen vilket innebär att de jobbar kanske ett halvår under vår- och sommarmånaderna. Sedan är de berättigade till a-kassa och har det kanske under en period tills nästa vårsäsong inleds.
– Eftersom de flesta inte är arbetslösa så länge hinner många inte bli långtidsarbetslösa utan får a-kassa en kortare period.
– Det finns långtidsarbetslösa i Söderköping men inte så många och det har minskat hela senaste året, säger Inger Schroeder.
I Norrköping däremot finns det fler långtidsarbetslösa som i stället för a-kassa uppbär aktivitetsstöd. På så vis räknas de inte med i statistiken, trots att arbetslösheten är högre.
– Både Norrköping och Valdemarsvik har dessutom tagit emot många nyanlända. De har inte arbetat tillräckligt länge för att få arbetslöhetsersättning, säger Inger Schroeder.
Snittet för hur många som fick a-kassa i Sverige förra året låg på 2,4 procent. En sänkning från tidigare år, enligt Jessica Idbrandt, chef för analysenheten på IAF.
– Totalt i hela landet var det färre som fick arbetslöshetsersättning 2016 och det förklaras av den goda arbetsmarknaden, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.
Sammanlagt betalades 23,4 miljoner kronor ut i arbetslöshetsersättning till Söderköpingsborna under 2016. Antalet utbetalda dagar per person och år låg i snitt på 73. Betydligt lägre än Norrköping där snittet var 84 dagar per person och år. Något som också styrker Inger Schroeders teori om att fler är långtidsarbetslösa i Norrköping.
Högst dagpenning i länet hade Motala med 713 kronor.