Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Handlingsprogram presenterat av (S)

Socialdemokraterna i Söderköping presenterar ett halvår före valet sitt handlingsprogram för 2014 till 2018. Efter att ha inhämtat medborgarnas synpunkter sätts fokus på frihet och framtidstro där skola, arbete och hälsa är nyckelområden.

Lottie Fallman, ordförande i Socialdemokratiska arbetarekommunen samt Mattias Ravander, oppositionsråd presenterade igår Socialdemokraternas politiska handlingsprogram för 2014-2018.

Lottie Fallman, ordförande i Socialdemokratiska arbetarekommunen samt Mattias Ravander, oppositionsråd presenterade igår Socialdemokraternas politiska handlingsprogram för 2014-2018.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-03-14 14:17

Ända sedan förra valet har Socialdemokraterna i Söderköping varit inställda på det handlingsprogram som man på torsdagen presenterade på Söderköpings brunn.

– Vi bestämde efter förra valet att vi ville ha ett medborgarnära perspektiv så under mandatperioden har vi talat med medborgare, vi har delat ut enkäter och knackat dörr för att utröna vad som är viktigt för väljarna, berättar Mattias Ravander (S) oppositionsråd som tillägger att Socialdemokraternas värdegrund naturligtvis ligger i botten.

Enkät

Utifrån detta vaskades fram 30 konkreta förslag som skickades ut i en enkät till 100 slumpvis utvalda Söderköpingsbor. Nu har 16 av dessa förslag hamnat i handlingsprogrammet för 2014 till 2018.

– Arbete och försörjning är viktigt, ungdomsarbetslösheten måste brytas, fastslår Mattias Ravander som vill se mer feriejobb och praktikplatser samt sätta sig i förhandlingar med Arbetsförmedlingen för att sätta tydliga spelregler.

Ett annat prioriterat område är infrastrukturen där man vill se en pendlarparkering och förtur för bussar på E22 under sommarperioden, kanske via gamla riksvägen.

Ny förskola och skola

– Vad gäller utbildning så tror vi att det kommer att finnas behov av ytterligare en förskola i tätorten i och med att det blir fler barn.

Här utesluter man inte att det kan bli fråga om att slå ihop små enheter till en ny förskola som skulle ge högre personaltäthet. Vad gäller grundskolan tror man att det kan behöva byggas en ny skola.

– Till exempel är underhållet på Brobyskolan eftersatt, ett alternativ kan vara att lägga ner Broby och istället bygga en ny, större skola. Vi vill också frigöra tid för lärarna genom att införa särskilda läraradministratörer som tar hand om detta.

Rehab-team

I äldreomsorgen ser man att rehabiliteringen är eftersatt, här vill man införa rehabiliteringsteam.

– När en person kommer in i hemtjänsten första gången ska de få stöd att klara sig själva så mycket som möjligt, säger Mattias Ravander som också vill göra insatser för att motverka ensamheten hos äldre.

Man tar också ställning för en konstfrusen isbana samt en ny idrottshall, vad man däremot prioriterar ner är ett nybyggt kulturhus.

Vill undvika skattehöjningar

Vad gäller finansieringen ser man att skatteintäkter kan öka med större inflyttning samt fler i arbete, dessutom kan flera miljoner tas in genom effektiviseringar i vård och skola.

– Kommunen kan också sälja av fastigheter som till exempel gamla brandstationen, vår ambition är att undvika skattehöjningar. Överhuvudtaget måste vi sanera kommunens ekonomi, i första hand genom att ta ner låneskulden genom bland annat fastighetsförsäljning, säger Mattias Ravander.

Handlingsprogrammet är klart, nu har man exakt ett halvår på sig att förmedla detta till väljarna, sedan är det val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om