Hot som riktar sig mot förtroendevalda ökar enligt flera undersökningar.
– Vi ser en trend med mer incidenter mot både tjänstemän och politiker, säger Greta Berg, ansvarig för brottsförebyggande frågor på SKL som tillägger att det till viss del beror på de sociala medierna.
Förra året var det supervalår och detta ledde till att frågor om hot och våld mot förtroendevalda kom högt upp på dagordningen.
– SKL hade då ett nära samarbete med polisen kring hur kommunerna skulle förhålla sig till de här frågorna och det gjorde att de flesta kommuner såg över sina rutiner. Alla kommuner fick en kontaktpolis hos sin lokala myndighet som skulle kunna hjälpa till att bedöma hoten och vart man skulle anmäla. Man kan säga att vi i Sverige gjorde ett uppsving generellt sett i de här frågorna, säger Greta Berg.
Även Söderköping har en beredskap vad gäller dessa frågor.
– Ja, vi har en handlingsplan, den reglerar till exempel vem man ska ta kontakt med och gäller både förtroendevalda och tjänstemän, säger Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Jag tycker att det har fungerat bra i det här fallet.
Det hör inte till vanligheterna med hot av denna sort i Söderköping.
– När det gäller hot mot förtroendevalda är det här första fallet på väldigt länge, bedömer Mattias Ravander som dock tillägger att det har förekommit flera fall på tjänstemannasidan de senare åren.
.