Som moderator verkade Gerd Aronsson (S). Många välkända ansikten fanns på plats som Mattias Ravander (S), oppositionsråd, Ann-Louise Kroon (S), tekniska nämnden samt egenföretagaren Torbjörn Lord, representanter från Föreningen Stadskärnan och representanter från bankväsendet. Eva Grönwall, ny näringslivschef fanns också på plats för att presentera sig och dela med sig av sina synpunkter och visioner.
- Vad är det för komponenter som behövs för att det ska bli bättre? frågade Gerd Aronsson. Jag har gått omkring i staden och det är många som har det kärvt, det är ingen direkt som täljer guld.
Stärka företags profil
Först ut att svara var Föreningen Stadskärnan, med Susanne Carlsson, centrumledare och Kjell Lundgren som driver Hemköp. Stadskärnan försöker anordna evenemang, med egen kraft eller med hjälp av kommunen som Gästabudet. Man hoppas på utökat samarbete med turistkontoret och näringslivskontoret. Just nu vill man undersöka var kunderna handlar och stärka varje företags profil.
- Vi har lagt mycket krut på att vår identitet, säger Susanne Carlsson, vad vi står för och vad vi erbjuder. Vi hjälper också till att stärka företagens identitet.
Under hösten anordnas kurser i sociala medier, och hur man kan utnyttja dessa för att hitta och dra kunder. För att få Söderköpingsbor och turister att handla i kommunen krävs engagemang.
- Det krävs att vi stöttar varandra och hjälper varandra, och inte tänker konkurrensinriktat. Det som är bra för min granne, blir bra för mig, säger Susanne Carlsson.
Olaf Lind som deltog i mötet ifrågasatte de tomma lokalerna och om detta beror på höjda hyror, om företag på så sätt stöts ut. Stadskärnan svarade med att de försökt ha dialog med fastighetsägare och efterfrågar denna.
-Vi hoppas att man inte gör kontor eller bostäder. Många små butiker behövs här, säger Kjell Lundgren.
Kontanter - en het fråga
Nästa fråga på agendan var kontanthanteringen. Göran Bergort, Swedbank, Marika Ronnerheim från Handelbanken, Bengt Lindgren och Filip Apelstav från Nordea fanns på plats. Nordea och Swedbank är överens om att kontanthantering känns förlegad och vill komma bort från den. Argument som säkerhet, kostnaden och miljöaspekten är några som används samt att 2-3 procent av kunderna använder kassatjänst.
- Ni säger att ni är serviceminded, säger Bernt Appelvang som deltog i mötet, men hur kan man göra det utan kontanthantering?
- Om jag säljer något på Blocket, vad ska jag då göra med pengarna? Stoppa dem i madrassen? Är det säkert? frågade Bosse Pettersson från Ramunderstaden. Man skjuter över problemet från banken till affären. Jag tycker bankerna gör det lätt för sig.
- Man vill ge kunderna service och möta dem, säger Ann-Louise Kroon. Jag möter kunder som är rädda att använda sitt kort. Jag tycker vi tappat kundbegreppet.
- Jag tycker ni låter som hjärntvättade produkter av bankväsendet, sa Dag Södling från Sankt Anna till representanterna från Swedbank och Nordea.
Södling undrade hur det kommer gå för företagarna på landsbygden och eftersträvar engagemang i utvecklingen där.
Bankerna säger att de kommer besöka de som hanterar växel och hitta en lösning i varje enskilt fall. Företagen kan lämna in dagskassan i servicebox. Mindre engångssummor kan man lämna in i en speciell endagskassepåse mot en kostnad av 75 kronor. Detta upprörde många, som tänkte på småföretagare och skolklasskassor.
- Vi måste anpassa oss efter samhällets utveckling, säger Filip Apelstav, Nordea. Vi har skolat om våra kunder. Vi försöker få bort kontanter vilket innebär ett tryggare samhälle.
Gerd Aronsson reagerar och menade att hon utvecklingen kommer för tidigt.
- Det är inte samhället, vi blir tvingade in i det här av bankerna. Och om jag vill ha service över disk, ska jag då åka till Norrköping.
Detta tror flera av deltagarna kan urholka handeln i Söderköping. Turister har frågat var man kan växla till Euro och möts av hänvisning till Norrköping. Vill man ha kontanter, och åker till Norrköping så handlar man också där, sägs det under mötet.
Namninsamling
Handelsbanken försvarar sig med att de inte vill ta bort kontanter men att kontoret i Söderköping inte byggdes för kontanthantering och att kontoret inte är säkerhetsklassat.
Marja Bergström (V) som är med om en namninsamling för att behålla kontanthantering säger:
- Det är många småföretagare som säger att det här är jättebra och att det behövs. Jag uppmanar bankerna att de ska ta sitt ansvar.
Bergström ifrågasatte också deklaration som måste göras om någon kommer in med en större summa kontanter. Hon berättar en historia om en äldre kvinna som inte fick sätta in sina pengar då hon blev starkt ifrågasatt.
- Det handlar om en avvägning så att svarta pengar inte kommer in i systemet. Cirka tvåtredjedelar av kontanterna är kriminella pengar, säger Göran Bergort, Swedbank.
Grönwall efterfrågad
Slutligen fick nytillsatta näringslivschefen Eva Grönwall komma till tals.
- Jag vill vara en katalysator och en sammanhållande länk mellan kommunen, fastighetsägare och företagare, säger hon. Jag är i inventeringsfasen och vill utveckla en näringslivsstrategi. Vi behöver göra en kartläggning av vad vi har och vad som behövs. Här måste vi hänga med i flödet. Man kan inte sitta och vänta på att folk ska komma in i butiken.
Tjänsten som näringslivschef har varit efterfrågad och Mattias Ravander medger att företagandet hamnat i bakvattnet.
Grönwall säger att Söderköpings kommun måste hitta sin specifika grej, jobba för den, försvara den och att alla bidrar till den. Viktigt är också att landsbygden involveras i detta, att hela kommunen "är med på båten". Hon vill hitta ett bra forum där olika parter finns med och diskuterar.
Avslutningsvis diskuterades kort hur handeln kan fungera hela året, inte bara under den korta sommarsäsongen.
- I Söderköping behöver man inte vara hungrig eller långhårig, säger Bror-Inge Tyllander som driver bokhandeln. Vi måste se över helheten, det har man glömt bort i Söderköping.