2011 välte en 150 kilo tung gravsten över en åttaårig flicka på en kyrkogård i Bollebygd med den tragiska utgången att hon dog. Detta ledde till att säkerhet på kyrkogårdar och säkring av gravstenar hamnade i fokus – nya riktlinjer kom också snart från Centrala Gravvårdskommittén.
Nu har det blivit dags för Söderköpings S:t Anna församling att inventera och se till att gravstenarna säkras på de sju kyrkogårdar som församlingen förvaltar – det handlar om sammanlagt 4000 till 5000 gravplatser så denna inventering kommer att ta flera år.
– Det här är en fråga om säkerheten för besökarna på kyrkogården men också för de som arbetar här, säger Fredrik Jonsson, kyrkogårdschef i församlingen.
Han berättar om hur man kommer att gå tillväga:
– Alla gravstenar ska ha minst två dubbar, sedan måste de som är över 30 centimeter höga klara ett tryck på 30 kilo och jag bedömer att många inte kommer att klara det. De som inte klarar belastningen säkrar vi med en träpåle och ett band runt stenen i de tre månader som gravrättsinnehavaren har på sig att åtgärda.
Den som har ansvaret för den enskilda gravplatsen och gravstenen är alltså gravrättsinnehavaren. När man konstaterar att en gravsten inte håller måttet kommer det att utgå information till denne.
– De som berörs kommer att få ett brev med tydlig information och vilka alternativ som finns. Vi erbjuder via ett auktoriserat företag ett förslag som ligger bra i pris och där det ingår en garanti på 25 år, säger Fredrik Jonsson som tillägger att man naturligtvis får välja annat alternativ om man vill.
– Men då måste vi kontrollera det efter genomfört arbete eftersom vi ytterst har ansvaret.
Om inga åtgärder görs så kommer förvaltningen att lägga ner stenen på gravplatsen.
– Många kan bli upprörda över att se gravstenar ligga ner men vi måste följa lagar och regler för allas säkerhet, säger Fredrik Jonsson som hoppas att allmänheten har förståelse för detta.
– Det går ju också att återlämna gravplatsen men det vore tråkigt tycker vi, det är ju en kulturminnesplats förutom att vara en minnesplats.
Däremot kommer de gravstenar som av länsstyrelsen och församlingen bedömts som kulturstenar att klara sig oavsett.
– Dessa kommer att finnas kvar och säkringen bekostas av begravningsavgiften, det vill säga det offentliga, informerar Fredrik Jonsson.