Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Görans passion rosar stan

En röd ros betyder enligt blomsterspråket "Jag älskar dig". En vit ros sänder ett mer kyskt budskap: "Jag älskar din själ". Den vackra men taggiga busken med sina intrikata, väldoftande blommor har haft ett stort symbolvärde för människor långt före Jesus födelse.

En ros framdriven av Poulsen i Danmark betitlad: "Astrid Lindgren".

En ros framdriven av Poulsen i Danmark betitlad: "Astrid Lindgren".

Foto: Forsby Jan

SÖDERKÖPING2011-09-03 03:00

En som fascinerats av rosen sedan 1960-talet är Göran Bergström, mannen bakom Hagatorgets rosarium.

Folkbladet träffar Göran Bergström mitt i Söderköpings centrum, här ligger Hagatorget och det rosarium som Göran anlade 1998. Här finns i skrivande stund 130 olika rosor. Man har också planterat ett femtiotal på parkeringen utanför Åcaféet, upp mot kanalen.

Det är svårt att missa Göran Bergströms passion för rosor, han berättar engagerat om de olika varianterna och historien bakom.

- Jag upptäckte den här fantastiska och vackra blomman någon gång 1965. Och så slogs jag av att de doftar så underbart, tycker Göran Bergström som förutom Hagatorgets rosarium också står bakom Valdemarsviks rosarium.

Allra bäst luktar kanske de gammeldags rosorna, Göran vill särskilt framhålla en japansk ros.

- Den här doftar underbart, det var en lärjunge till Linné som tog denna till Europa, Rosa rugosa är namnet.

Förädling
Jodå, den doftar mycket gott kan vi konstatera. Just lukten utnyttjade redan romarna sådär 1000 f kr, de lade rosblad i kuddarna för doftens skull. Men en allvarlig förädling av rosor i större skala skulle dröja åtskilliga sekler.

- Det var på 1700-talet som holländarna började ta fram nya sorter av Centifolia-rosen, den muterade nämligen lätt, berättar Göran Bergström som tillägger att om det var 45 sorter från början så finns det nu någonstans runt 25 000 namngivna rosor.

Göran Bergströms kunskap om rosor är gedigen och han kan prata länge om denna blomma. Ja, inte bara prata, han har författat alster om rosen också.

- Jag var den första i Sverige som skrev om rosens mutationer, det var 1980. Vid den tidpunkten visste man inte så mycket om rosen vetenskapligt här i Sverige men i England fanns det litteratur, säger Göran som publicerats i Riksförbundet svensk trädgårds tidning.

Han har också tagit fram en egen mutering som finns att beskåda i Valdemarsvik, lämpligt nog döpt till Liedholmsrosen efter traktens fotbollshjälte Nils Liedholm. Den är muterad från en Rosa foliolosa.

Hur lyckas?
När man träffar en riktig rosexpert vill man ju ha några tips. Hur lyckas man med rosor?

- Vad gäller jorden vill man ha lite lera i jorden och lite kalk. Sedan är det viktigt att klippa bort de överblommade knopparna så att den kan blomma igen under säsongen, det kallas att rosen remonterar.

Alla rosor remonterar inte, många av de äldre rosorna blommar en gång om året, i juli. De remonterande däremot kan ha återkommande blomningar ända in i oktober.

- Om man vill besöka rosariet när blomningen är som mest omfattande ska man komma omkring 10 juli, bedömer Göran som på en direkt fråga tillstår att han tycker att den vackraste rosfärgen är karminröd.

Mer uppmärksamhet
Skötseln av rosarierna i Söderköping och Valdemarsvik har Göran och hans söner hand om. Men även om mycket tid vigs åt rosor har Göran Bergström fler strängar på sin lyra.

- Jag har gett ut en bok med teckningar, jag har ett stort teckningsintresse, berättar Göran som faktiskt tecknat av Charles Aznavour bland många andra.

Är det något som Göran Bergström önskar så är det att Hagatorgets rosarium skulle uppmärksammas lite mer och framhållas av kommunen i olika sammanhang.

- Rosariet är mycket uppskattat av turister som kan sitta här och njuta av doften. Men det är även många av de boende som tar en liten promenad dagligen i Hagaparken.

Han plockar bort några vissnande knoppar från en rosbuske. Det är mycket att stå i för en rosentusiast av Göran Bergströms kaliber. Men så kan man också se blommande rosor i Hagatorgets rosarium långt inpå höstkanten. Och det kan man ju behöva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om