Att sammanfatta allt som hänt inom barn- och ungdomsverksamheten i kommunen sen 1982 låter sig inte göras i en handvändning. Men klart är att Göran Lundström varit drivande i det mesta arbetet, allt från förebyggande arbete mot alkohol, narkotika och tobak till att främja integration.
Både familjeteamet och familjecentralen har utvecklats ur projekt han drivit. Han har jobbat med barns självkänsla och drivit på så att Söderköping fick den första Star for life-skolan i Europa. Förutom att han utbildat 600 kommunanställda i Söderköping har han deltagit i utbildningsprojekt i Bolivia och Ryssland.
Samverkansgruppen, som han varit samordnare för, är ett skäl till att man inom barn- och ungdomsarbete började prata om ”Söderköpingsmodellen”. Men vi återkommer till det.
Göran Lundström började som fritidsledare i kommunen 1982 och blev samordnare för det förbyggande arbetet mot droger bland unga 1985. Den första utmaningen var att försöka bryta de traditionella ”suparhelgerna”. Lucia lyckades de vända redan efter några år, men Valborg var svårare.
– Att supa skallen av sig på ”berget” har väl varit en tradition sen vikingatiden, säger Göran Lundström.
Men genombrottet kom när de började de köra ungdomar till Liseberg. Som mest gick det 13 busslaster med över 600 ungdomar från Söderköping.
– Det var helt sagolikt, vi tömde ju berget. Då fanns det ingen att spela pajas för heller, säger Göran och syftar på de som ville supa.
– Vi förändrade en tradition och det är bland det jag är mest stolt över.
1991 bildades Samverkansgruppen tack vare ett statligt bidrag som skulle gå till främjande och förebyggande ungdomsarbete. Gruppen som bestod av representanter från bland annat skola, polis, socialtjänst, föreningar och kyrkan blev starten på något helt nytt.
Begreppet "Söderköpingsmodellen" föddes ur ett samarbete med Idéer för Livet på Skandia. Under nästan 15 år marknadsfördes Söderköpings samverkansarbete och infördes i ett antal kommuner över hela landet. Gruppen blev också ursprunget till integrationsarbetet Tillsammans.
– 2011 kom de första ensamkommande till Söderköping och omgående tänkte vi att det är viktigt att samverka med boendet för att få en bra integration, säger Göran.
Trots att stiftelsen Expo lyft fram Tillsammans och Söderköping som ett exempel på lyckat integrationsarbete var det i februari 2017 nära att verksamheten lades ner. Göran Lundström blev uppsagd på grund av arbetsbrist.
– Jag kunde inte tro att det var sant. Men det slutade positivt, säger han.
– Det var hur många som helst som reste sig och berättade hur värdefullt det här arbetet är. Jag blir tårögd när jag tänker på det.
Och tårögd kommer han troligen också bli när det är dags för avskedsfika i S:t Laurentii församlingshem den 4 maj. Det är många relationer han skapat genom åren och som han kommer att sakna när han nu går i pension.
– Att bygga relationer är A och O. Ofta blir jag igenkänd på stan av gamla elever och det kommer jag att sakna.
Vad kommer du att minnas bäst från de här åren?– De starkaste minnen jag har är när jag fått brev från föräldrar som talat om vad min insats betytt för deras barn. De breven har jag sparat. Då känner jag att det betyder så mycket och det är så lite som behöver göras.
Men Görans insatser för andra människor slutar inte vid pensioneringen. Nyligen var han i Tanzania i tre månader och jobbade som volontär. Det är något som gett honom perspektiv på tillvaron och något han vill fortsätta göra.
– Jag träffade massajer där och att de ska få utbildning är något jag vurmar för.