Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gifter på förskolan

Naturskyddsföreningen står bakom en studiecirkel som kartlagt förekomsten av gifter på Söderköpings förskolor. På torsdagen redovisades undersökningen på Stinsen.

Ulrika Thomé Wastesson, Elsie Mantefors samt Ellen Friberg är tre av deltagarna i Giftfri förskola-cirkeln. Här håller de upp några vanligt förekommande bovar.

Ulrika Thomé Wastesson, Elsie Mantefors samt Ellen Friberg är tre av deltagarna i Giftfri förskola-cirkeln. Här håller de upp några vanligt förekommande bovar.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2014-11-22 14:51

Förra året inventerade Naturskyddsföreningen 129 förskolor i 41 kommuner inom projektet "Operation giftfri förskola". Detta inspirerade Elsie Mantefors i Naturskyddsföreningen i Söderköping att bilda en cirkel: "Giftfri förskola" i samarbete med Studiefrämjandet för att göra en inventering av Söderköpings förskolor. De åtta cirkelmedlemmarna har alltså kartlagt farliga varor och kemikalier på elva förskolor och fritidshem i Söderköpings kommun. På torsdagskvällen hölls en redovisning på Stinsen.

Elsie Mantefors börjar med att ge bakgrunden till cirkeln. Om hur användandet av kemikalier har exploderat och hur många av dessa som finns i omlopp omkring oss.

– Det finns 145 000 kemikalier registrerade i världen och av dessa är bara 10 procent undersökta vad gäller hur de påverkar oss och miljön, berättar Elsie Mantefors som tillägger att dessa finns i det mesta, i plast, datorer, mobiler.

Målet med denna inventering är förstås att öka medvetenheten om alla de gifter som finns i vår vardag – även där våra minsta tillbringar dagarna.

– Små barn sitter på golvet och får damm på händerna, sedan stoppar de händerna i munnen och får då i sig kemikalier. Dessutom är barns organ inte färdigbildade så det är viktigt att vi minimerar riskerna i just förskolor och fritidshem, säger Elsie Mantefors.

Hon går också igenom några av de vanligaste skadliga kemikalierna: till exempel bisfenol A, ftalater, bromerade flamskyddsmedel och andra som kan förekomma i förskolemiljön.

– De här ska man undvika, sju av förskolorna i Söderköping hade sådana här som innehåller bisfenol A, säger hon och håller upp en plasttillbringare:

– Det som ska gälla på en förskola när det gäller dryck och mat är glas, porslin och rostfritt.

Bland mycket annat nämner hon också pvc-mattor där ftalater används som mjukgörare; dessa tycker hon borde bytas ut.

Det inventeringen framförallt har visat är att medvetenheten om dessa frågor kan bli bättre. I sammanfattningen konstateras: "Inventeringen visar att det finns mycket som behöver förbättras i förskolornas miljö (...)".

Nu hoppas Elsie Mantefors att ansvariga politiker kommer att genomföra det 15-punktersprogram som är framtaget för att på olika sätt minimera kemikalier i förskolemiljön.

– Jag frågade representanter från samtliga partier inför valet och alla var i stort sett positiva, säger Elsie Mantefors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om