– Tyvärr fick vi inte fram så mycket nya fakta via georadarn, säger Monica Stangel Löfvall, intendent på Medeltidscentrum i Söderköping.
När gjordes undersökningen?
– Det var i höstas och man kan säga att det är som ett ekolod på land, som undersöker marken en bit ner på djupet.
– Och vi undersökte bland annat marken utanför Kalle med pipas hus och tomten bredvid vid Hospitalsgatan och så undersöktes även Trångsundsgränd och vid Skvallertorget.
– Men vi vet sedan tidigare var klosterkyrkan, som franciskanerna byggde, ligger i det nu undersökta området. Tidigare har man bland annat hittat koret i kyrkan.
Vad hade ni hoppats hitta via den här nya radarundersökningen?
– Bland annat hade vi hoppats hitta spår av flygelbyggnader, för det finns ju alltid fler byggnader på ett kloster än själva kyrkan.
– Det brukar finnas en klostergård och byggnader som innehåller sovrum, arbetsrum och rum för besökande, eftersom konvent, till skillnad mot kloster, var anläggningar som var öppna även för gäster, som exempelvis ville sova över.
– Så vi tänkte att nu ska vi få veta åt vilket håll de andra byggnaderna fanns placerade. Men det fick vi inte veta och det kan ha berott på att jorden här är väldig lerig, så en radarundersökning kan inte komma så djupt som kanske hade behövts.
– Dessutom är det ju lite omrörda jordlager i de här områdena under århundradenas lopp, sedan konventet fanns här på 1200-talet och fram till 1500-talet.
Upptäcktes det absolut ingenting?
– Jo, några konstruktioner som verkar intressanta hittades, bland annat delar av en gammal mur. Men man kan inte säga säkert vad det är som radarbilden visar.
– Men tills dess kan de som är intresserade, få information om läget, av den här nya skylten vid Skvallertorget.
– Där berättar vi både historien om Franciskanerkonventets historia här i Söderköping på ena sidan av skylten och på den andra sidan berättar vi om den här gjorda georadarundersökningen, vad som gjordes och de resultat som man ändå kom fram till.