Det är tisdag och i kyrkparken intill S:t Laurentii kyrka har några tält redan rests. Fler tält kommer det att bli på fredagen, invigningsdagen, för då ska en medeltida marknad öppna här med 53 knallar.
På plats finns Korp och Robert Wallman från den arrangerande gästabudsföreningen, enhetschefen för näringsliv och turism Therése Eklöf samt kultursekreteraren Sandra Sandborg Cardenas. De är här för att berätta om den 18:e upplagan av Söderköpings gästabud.
Gästabudet äger framför allt rum i S:t Laurentii kyrkpark, Rådhustorget, Hagatorget och Brunnsparken. Men stämningen av en äldre tid brukar genomsyra större delar av staden än så – det är Sveriges näst största medeltidsarrangemang.
Men även Gästabudet har drabbats av de sämre ekonomiska tiderna.
– Vi har det tufft att få allt att gå ihop. Vi får mindre bidrag och mindre intäkter från våra välgörande företag, berättar Korp Wallman.
– Därför har vi i år lanserat något som heter "stödmedlem". Vi måste få publiken att förstå att alla måste hjälpa till om det ska bli ett gästabud nästa år och nästa år efter det.
Stödmedlemsskapet innebär att man ger ett ekonomiskt bidrag – därigenom får man också exklusiv förhandsinformation om kommande gästabud.
– Många arrangemang har ju ett inträde för att komma in. Vi vill inte ha det så, visserligen är det inträde till eldshowen och tornerspelen och annat, men vi vill verkligen att alla ska kunna komma hit, säger Korp Wallman.
– Vi kanske kommer att tvingas ta entré i framtiden men då får den inte bli för hög.
Therése Eklöf tillägger att kommunen går in och stöttar evenemanget.
– Vi har ett uppdrag att lyfta kulturarvet och sprida det till så många som möjligt. Börjar vi ta betalt så blir det en lite annan situation så vi behöver hitta en balans i det, förklarar Therése Eklöf som tillägger att kommunen ger 80 000 kronor i bidrag varje år.
Påverkar den ekonomiska situationen årets gästabud?
– Jag tror inte publiken kommer att märka någon skillnad, det är lika många artister och knallar som tidigare år. Men bakom kulisserna har det varit tufft, organisationen har fått jobba häcken av sig för att jaga kostnader, säger Korp Wallman.
– Får vi inte en ekonomisk uppgång till nästa år så blir det tufft för nu knaprar vi på vår inte jättestora likviditet.
För att gå iland med det här stora evenemanget krävs volontärer.
– Det är lite svårt att säga exakt hur många för folk hoppar in då och då under hela året. Men vi är sådär 25 volontärer och så har Brunnsparksgruppen sin egen volontärgrupp, säger Robert Wallman.
Brunnsparken rymmer arenan där eldshow och tornerspel går av stapeln. Vid Rådhustorget finns en matmarknad och vid Hagatorget sker också ett antal aktiviteter. Här finns också infotält, skapande verkstad för barn med mera.
Det är alltså ett digert program även detta år med magiker, musiker, föreläsningar, riddare och många andra färgstarka inslag runt om i staden – något som drar mycket publik.
– Vi gjorde en mätning med ett av Sveriges största telefonbolag för några år sedan och då såg vi att det låg på strax över 10 000 telefoner som registrerades i området, så det ligger där någonstans, säger Therése Eklöf.
Det innebär också att det kan bli vissa parkeringsutmaningar.
– Vi rekommenderar parkeringarna vid Nyströmska, Stinsen och på Fixområdet. I innerstaden blir det lätt stökigt så vi försöker undvika bilar härinne, säger Therése Eklöf.