Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gamla tågbanor gav besöksrekord

Gamla tågbanor från 50- och 60-talet har för första gången fått flytta upp på övervåningen i Stadshistoriska museet. Det visade sig locka många sportlovslediga och gav besöksrekord i tisdags.

Tågentusiaster. Sven Münter är en av de entusiaster som visar upp sina tågbanor från barndomen på museet. Joel, 6, tycker det är kul att köra.

Tågentusiaster. Sven Münter är en av de entusiaster som visar upp sina tågbanor från barndomen på museet. Joel, 6, tycker det är kul att köra.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2018-02-21 16:05

Det hörs ett karaktäristiskt swischande ljud när man kliver in genom dörrarna på Stadshistoriska museet den här veckan. En trappa upp har en stor tågbana byggts upp runt montrarna som visar historiska föremål. Under tisdagen besöktes museet av 71 personer, att jämföra med mellan 40 och 50 personer som det brukar ligga på en sommardag då museet visar sina vanliga utställningar.

Tågbanorna lockar både unga och gamla och onsdagen började med ett besök av Skönberga förskola. Lasse Lindh, intendent och eldsjäl, kan inte tänka sig en bättre start på dagen.

– Barnen ska få köra, det är det jag känner i hjärtat. De ska få vara med och det är härligt att se dem så överlyckliga.

Leo, sex år, har kommit dit med sin pappa och han provar glatt att sätta fart på tågen.

– Jag har kört en liten tågbana förut, men aldrig en så här stor, säger han.

Pappa Jonny Fredriksson är lika fascinerad han. Många vuxna verkar älska nostalgin som omringar tågen.

– Jag har en gammal Märklinbana hemma men har ingen plats att sätta upp den på. Men den ska upp en dag, de här gamla tågbanorna går aldrig ur tiden, säger han.

Stadshistoriska museet är framför allt ett historiskt museum och i nuläget är planen att flytta på tågbanorna till sommarsäsongen. Men det är ett beslut som kan komma att ändras.

Finns någon konflikt i föreningen kring hur stor plats tågen ska ta?

– Nej, det skulle jag inte säga. I källaren har vi nu en utställning om vårt 100-årsjubileum och vi har funderat mycket på hur vi ska få folk att komma till museet. Vi kom på lösningen att bygga banorna runt montrarna och vi ser nu att folk även tittar på de gamla mynten och annat som finns här. På det här sättet drar vi hit folk i alla åldrar, säger Ola Lönnqvist, ordförande i S:t Ragnhilds Gille.

Fotnot: Fler bilder går att se på www.nt.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!