Under 2016 tog kommunen emot 45 anvisade personer och i år har 50 personer med uppehållstillstånd blivit anvisade till Söderköping. Till det kommer ett antal personer som kommit hit genom anknytning. För att klara boendesituationen för dem har kommunen bland annat gjort om nedlagda Stenbrinken till ett boende för nyanlända. Men nästa år väntas alltså 42 personer till behöva tak över huvudet.
– Just nu finns inga disponibla lägenheter så vi får lösa det allt eftersom, säger Jens Samuelsson.
Som det ser ut nu fattas det 12–15 lägenheter för att klara tilldelningen nästa år, hur ska ni klara det?– Jag vet faktiskt inte. Det är en fråga att ställa till kommunstyrelsen och Ramunderstaden. Det kommer bli jättesvårt.
En lösning som är aktuell, men ännu inte beslutad om, är att låta ett av stadens HVB-hem för ensamkommande göras om till ett boende för ensamstående. Det är dock en process som handlar om att få ut de ensamkommande ungdomarna i eget boende.
– Det är ganska komplicerat att få till det utan att riskera att de boende blir drabbade, säger Mats Jonsson, administrativ chef på socialförvaltningen.
Han instämmer i att boendesituationen just nu och kommande år är svårtlöst, men menar samtidigt att situationen i Söderköping är bättre än på många andra håll i landet.
– Vi har inget barackboende och har inte behövt ta till husvagnar eller inreda några gympasalar som bostäder. Vi kan inte vara nöjda, men vi har i alla fall bostäder, även om de är av tillfällig karaktär.
Hans bedömning är att Stenbrinken kommer att behövas som boende för nyanlända även nästa år.
– Sen tror jag att behovet klingar av under 2019. Det är också planerade byggen av hyresfastigheter på gång i kommunen som gör att jag tror och hoppas att det blir en annan situation.