Hur många kvinnor som är representerade i våra politiska församlingar är ett mått så gott som något på hur jämställdheten ser ut i samhället. Nu har nyhetsbyrån Siren tagit hjälp av Valmyndigheten för att göra en sammanställning över hur det ser ut i kommunerna efter det senaste valet.
Om man ser på riket i helhet kan det noteras en ökning mellan valet 2010 och nu men det är knappast någon jämställdhetsrevolution det är frågan om. Procentandelen kvinnor har nämligen ökat från 43 till 43,5 procent. Genomsnittet i Östergötland är ganska konkurrenskraftigt, här är 46,5 procent av politikerna kvinnor.
Siffrorna i Söderköping är på en lite lägre nivå, siffran vid mars ingång är 37,8 procent. Det är ändå en liten ökning sedan valet 2014 då andelen kvinnor i fullmäktige var 35,9 procent men ändå hamnar Söderköping långt ner i listan: plats 246 av landets 290 kommuner.
I en liten kommun av Söderköpings storlek är siffrorna givetvis lite svårtolkade på grund av det låga urvalet. Om man till exempel tar Folkpartiet i Söderköping har de en kvinnorepresentation på 100 procent, alltså två kvinnliga ledamöter på två mandat.
– Ja, vi är nöjda med hur vi har det, skrattar Inga-Lill Östlund (FP), oppositionsråd, men tillägger att hon tror att de manliga representanterna också är nöjda.
Det är alltså lite av en slump att det blivit just denna fördelning just nu.
– Visst har vi haft ett medvetet arbete för en jämn könsfördelning i Folkpartiet men vi vill inte att det bara ska handla om kön, säger Inga-Lill Östlund som också ser andra snedfördelningar.
– Åldersmässigt är inte fullmäktige representativt för kommunens medborgare, idag studerar människor längre och skaffar familj senare så det blir få unga som ger sig in i politiken.
Hon tycker ändå det förändrats till det bättre under sina år i politiken.
– Det förbättrades markant i ett val på 1990-talet då Gerd Aronsson, Barbro Tjernström och jag fick högre personröster än någon man. Då var vi den enda kommunen i Sverige där det satt kvinnor på alla tre topposterna i kommunen: som ks-ordförande, kf-ordförande och som oppositionsråd, berättar Inga-Lill Östlund.