Antalet barn som behöver förskoleplats kommer att öka i innerstaden. De närmaste fem åren bedömer Barn och utbildningsnämnden att det blir en ökning med omkring 120 förskoleplatser i Söderköpings stad. Man konstaterar att det redan till nästa vår kommer att finnas ett behov av 25-30 nya platser och detta kommer att leda till överinskrivningar och ökad belastning på förskoleverksamheten.
Barn och utbildningsnämnden har därför sett ett behov av tillfälliga paviljonger i väntan på en permanent lösning, inte bara vad gäller förskolan utan även för Brobyskolan där en av skolans moduler i höstas fick ett föreläggande och dessutom är i dåligt skick. Vad gäller placering föreslås en paviljong ligga i anslutning till Engelns förskola vid Skönberga. På senaste kommunstyrelsemötet klubbades också att påbörja upphandling av sådana.
– Ja, paviljongerna är det som ligger närmast i röret, det handlar om 40 till 60 platser som vi ska tillskapa nästa år, säger Mattias Ravander (S), kommunstyrelsens ordförande.
Barn och utbildningsnämnden har i detta sammanhang också arbetat fram ett förslag om inköp av en specialutrustad förskolebuss. Dessa liknas vid en uteförskola där bussen åker till lämplig plats och där bedriver verksamhet.
– Detta kommer upp på bordet i samband med att vi diskuterar investeringsbudgeten under våren och vi har börjat att titta på frågan men är inte framme vid ett beslut. Det vi fått är en framställan om investeringsmedel och det kräver mer utredning, betonar Mattias Ravander.
Denna lösning finns redan i många kommuner, till exempel i Linköping, och man hänvisar i förslaget till att det finns god hjälp att få när det gäller frågor om pedagogik, ekonomi och säkerhet.
– Det man måste gå vidare med är att se vilket intresse det finns hos föräldrarna och pedagogerna och där är vi inte riktigt än. Vad som är viktigt är att vi inte ser förskolebussar som någon lösning på lokalproblemen utan i så fall för att man har en pedagogisk idé med det, säger Mattias Ravander.
Dessa bussar finns i två utföranden med plats för antingen 22 eller 15 barn. Man bedömer kostnaden för inköp av bussar till 3 miljioner respektive 1,8 miljoner. Dessutom tillkommer kostnad för körkortsutbildning, bränsle och drift samt övrigt material som man beräknar till omkring 50 000 kronor per buss och år.